Luk

Luk
Luk

Luk

L 49 Forslag til lov om zoonoser.

Af: Landbrugs- og fiskeriminister Henrik Dam Kristensen (S)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Zoonoser er sygdomme og infektioner, der overføres fra dyr til mennesker. Loven er et supplement til den eksisterende lovgivning om husdyrsygdomme, hvori der er fastsat regler om forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme hos husdyrene. Zoonotiske smitstoffer, f.eks. salmonellabakterier, kan imidlertid også forekomme hos dyr, der ikke selv er syge, dvs. hos de såkaldte sunde smittebærere. Der er derfor i forhold til sådanne dyr behov for at kunne foretage undersøgelser og gennemføre foranstaltninger for at hindre smitteudbredelsen. Der kan også være behov for at foretage nedslagning eller aflive raske smittebærere i forbindelse med bekæmpelse af zoonoser. Loven gør det muligt at gennemføre undersøgelser i besætningerne og på grundlag af resultaterne herfra gennemføre en række foranstaltninger med sigte på at forebygge og bekæmpe zoonotiske smitstoffer. I forbindelse med denne nedslagning af dyr vil
der være mulighed for at yde erstatning til hel eller delvis dækning af driftstabet.

Ministeren bemyndiges endvidere til at udstede regler bl.a. for, hvordan man skal forholde sig, hvis man oplever eller blot mistænker dyr for at være zoonotisk smittede, og for et centralt offentligt register for zoonoseundersøgelser.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 135 stemmer.
Partiernes ordførere
Eva Birgitte Fatum (S), Christian Mejdahl (V), Lene Espersen (KF), Jørn Jespersen (SF), Mogens Christensen (FP), Vibeke Peschardt (RV), Sonja Albrink (CD) og Bent Hindrup Andersen (EL)