Luk

Luk
Luk

Luk

L 81 Forslag til lov om Post Danmark.

Af: Trafikminister Jan Trøjborg (S)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 82.

Efter 1. beh henvist til Trafikudvalget (TRU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Trafikudvalget (TRU).

Loven indebærer, at der etableres en selvstændig offentlig virksomhed ved navn Post Danmark. Post Danmark driver postvirksomhed under ledelse af en bestyrelse, der udpeges af trafikministeren.

Postvirksomheden drives på et forretningsmæssigt grundlag og på baggrund af koncession meddelt af trafikministeren. Post Danmark overtager driften af postvæsenet og indtræder i samtlige rettigheder og forpligtelser. Trafikministeren udøver i Post Danmark de beføjelser, der efter årsregnskabsloven og aktieselskabsloven tilkommer generalforsamlinger i et aktieselskab, idet ministeren sidestilles med en eneaktionær. Trafikministeren fastsætter vedtægter for Post Danmark.

Selskabets formue holdes adskilt fra statens formue, men der udloddes et årligt udbytte til staten. Herudover indeholder loven bestemmelser om postvæsenets ansattes overgang til Post Danmark.

Regeringen, Venstre og Det Konservative Folkeparti indgik med tilslutning fra Socialistisk Folkeparti en aftale den 21. november 1994 om at ændre postvæsenets status til en selvstændig virksomhed på særlige vilkår.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at kravene til postvæsenet de senere år var blevet skærpet betydeligt. Stigende konkurrence, ny teknologi og ændrede forbrugsmønstre nødvendiggjorde en anden organisationsform.

Lovforslaget blev vedtaget med ændringsforslag, der gav Rigsrevisionen adgang til at revidere Post Danmarks regnskaber.

Lovforslaget skal ses i sammenhæng med L 82.

Lovforslaget vedtaget med 120 stemmer (S, V, KF, SF, FP, RV og CD) mod 5 (EL); 1 (Jacob Haugaard (UP)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Svend Heiselberg (V), H. P. Clausen (KF), Aage Frandsen (SF), Ole Donner (FP), Vibeke Peschardt (RV), Jette Gottlieb (EL) og Sonja Albrink (CD)