Luk

Luk
Luk

Luk

L 149 Forslag til lov om eksklusive økonomiske zoner.

Af: Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (RV)
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Udenrigsudvalget (URU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven oprettes en eksklusiv økonomisk zone omkring Danmark, og samtidig skabes der hjemmel for, at der ved kongelig anordning kan oprettes tilsvarende zoner omkring Færøerne og Grønland.

Loven angiver principperne for afgrænsningen af de eksklusive økonomiske zoner i overensstemmelse med folkeretten og bemyndiger udenrigsministeren til at udstede bekendtgørelse om den nærmere afgrænsning samt til at undtage farvande, hvor særlige forhold gør sig gældende. Samtidig opremser loven de rettigheder og jurisdiktionsbeføjelser i de eksklusive økonomiske zoner, som tilkommer Danmark ifølge folkeretten.

Det fremgik af den skriftlige fremsættelsestale, at et af hovedformålene med lovforslaget var ønsket om en bedre og mere effektiv håndhævelse af internationale regler til beskyttelse af havmiljøet uden for dansk søterritorium, idet Danmark ved oprettelsen af en eksklusiv økonomisk zone i et område uden for søterritoriet - ud over de allerede gældende rettigheder til udnyttelse af kontinentalsoklen og fiskeressourcerne - opnåede nye jurisdiktionsbeføjelser, navnlig for så vidt angår beskyttelse af havmiljøet.

I konsekvens af lovforslaget fremsatte miljø- og energiministeren samtidig forslag til lov om ændring af lov om beskyttelse af havmiljøet, lov om skibes sikkerhed m.v. og søloven (L 154), hvortil der henvises.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 110 stemmer.
Partiernes ordførere
Peter Christian Christensen (S), Ulla Tørnæs (V), Agnete Laustsen (KF), Steen Gade (SF), Jørgen Estrup (RV), Arne Melchior (CD), Keld Albrechtsen (EL) og Aage Brusgaard (FP)