Luk

Luk
Luk

Luk

L 220 Forslag til lov om undersøgelse af Nørrebrosagen.

Af: Justitsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at der gennemføres en undersøgelse af begivenhedsforløbet i forbindelse med urolighederne på Nørrebro i maj 1993.

Undersøgelseskommissionen skal bl.a. undersøge og klarlægge det samlede begivenhedsforløb på Nørrebro, omstændighederne omkring udformningen af kommissoriet for den daværende rigsadvokats undersøgelse og drøftelserne med politiet om denne undersøgelse. Kommissionen skal endvidere udtale sig om, hvorvidt der af personer i offentlig tjeneste er begået fejl eller forsømmelser, der kan give anledning til retligt ansvar.

Kommissionen, der består af to advokater og en jurist fra et af universiteterne, tilrettelægger selv undersøgelsen. Kommissionen kan bede Københavns Byret om at indkalde personer til at afgive forklaring for retten.

Undersøgelseskommissionens arbejde afsluttes med en beretning, der offentliggøres.

Det fremgik af bemærkningerne, at den kritik, Folketingets Ombudsmand havde udtrykt over den daværende rigsadvokats undersøgelse af Nørrebrosagen, gjorde det nødvendigt at gennemføre en ny og bredere undersøgelse.

Desuden var den foreslåede undersøgelse ikke begrænset til de begivenheder på Nørrebro i maj 1993, der var omfattet af kommissoriet for den daværende rigsadvokats undersøgelse. Undersøgelseskommissionen skulle også undersøge visse efterfølgende forhold, herunder omstændighederne ved udformningen af den daværende rigsadvokats kommissorium.

Lovforslaget vedtaget med 62 stemmer (S, SF, RV, EL og CD) mod 45 (V, KF, FP, DF og Addi Andersen (CD)).
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Ulla Tørnæs (V), Helge Adam Møller (KF), Margrete Auken (SF), Bjørn Elmquist (RV), Sonja Albrink (CD), Jan Køpke Christensen (FP), Søren Søndergaard (EL) og Pia Kjærsgaard (DF)