Luk

Luk
Luk

Luk

L 259 Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og lov om udlægning af åndssvageforsorgen og den øvrige særforsorg m.v.

(Samfundstjeneste og forstærket indsats mod seksualforbrydelser m.v.).

Af: Justitsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1995-96
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Lovforslaget gav hjemmel til udvidet anvendelse af samfundstjeneste og til at anvende en kombination af en betinget dom med vilkår om samfundstjeneste og en kort ubetinget frihedsstraf eller bøde.

Lovforslaget indebar endvidere en mindre lempelse af betingelserne for at anvende forvaring over for seksualforbrydere og i tilknytning hertil udvidet anvendelse af behandling.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at man fandt erfaringerne med samfundstjeneste så positive, at man måtte søge at sikre, at ordningen blev udnyttet i betydeligere omfang. En udvidet adgang til at benytte kombinationsdomme ville indebære, at samfundstjeneste kunne anvendes ved lovovertrædelser, som efter de gældende regler udelukker anvendelse af samfundstjeneste, fordi en sådan dom ikke anses for at være tilstrækkelig sanktion. Endvidere skulle der til samfundstjeneste kunne knyttes flere former for vilkår, hvorved flere personer kunne blive anset for egnet til denne sanktionsform.

Lovforslagets andet element havde til hensigt at forstærke indsatsen mod seksualforbrydelser, herunder særlig sådanne forbrydelser mod børn. Der var planlagt en forsøgsordning med behandling som alternativ til frihedsstraf. Endvidere indebar lovforslaget, at det ved de groveste seksualforbrydelser skulle være muligt at anvende forvaring i lidt videre omfang end hidtil. Formålet hermed skulle bl.a. være at gøre det muligt at iværksætte behandling under frihedsberøvelsen, med henblik på at behandlingen kunne fortsætte under prøveudskrivning.
Partiernes ordførere
Poul Qvist Jørgensen (S), Svend Aage Jensby (V), Helge Adam Møller (KF), Margrete Auken (SF), Bjørn Elmquist (RV), Tom Behnke (FP) og Pia Kjærsgaard (DF)