Luk

Luk
Luk

Luk

L 194 Forslag til lov om skattemæssig behandling af gevinst og tab på fordringer, gæld og finansielle kontrakter

(kursgevinstloven).

Af: Skatteminister Carsten Koch ()
Samling: 1996-97
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 195.

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget
(SAU).

Med loven er der gennemført en generel revision af kursgevinstloven. Revisionen indebærer bl.a. en ændring af lovens systematik, som betyder, at der bliver en klar adskillelse mellem den skattemæssige behandling af gevinst og tab på fordringer og gæld for henholdsvis selskaber og personer.

Herudover indeholder loven følgende hovedelementer:

- Den gældende begrænsning i adgangen til at fradrage tab ved indeksregulering af gæld indskrænkes til kun at omfatte gæld i danske kroner, hvor den pålydende rente er lig med eller over mindste rente.

- Vederlagsnæringsbegrebet ophæves inden for kursgevinstlovens område.

- Ændring af reglerne for den skattemæssige behandling af gevinst og tab på fordringer og gæld, som vedrører realkreditinstitutternes m.v. og Danmarks Skibskreditfonds vedtægtsmæssige og lovregulerende udlånsvirksomhed.

- Reglerne om skattefrihed for debitorselskaber ved gældseftergivelser i koncernforhold udvides til også at omfatte gældseftergivelser, hvor kreditorselskabet er udenlandsk.

- En række ændringer af reglerne for finansielle kontrakter.

I tilknytning til lovforslaget blev der fremsat et følgeforslag, lovforslag nr. L 195, som foruden almindelige konsekvensrettelser indeholdt forslag om en ændring af aktieavancebeskatningsloven og ejendomsavancebeskatningsloven m.fl. Som led i lovrevisionen af kursgevinstloven samt mindre justeringer af en række andre love.

Lovforslaget blev vedtaget efter en række ændringsforslag fra skatteministeren.

Lovforslaget vedtaget med 101 stemmer (S, V, KF, SF, RV og CD) mod 7 (FP, EL og DF).
Partiernes ordførere
Jens Peter Vernersen (S), Svend Aage Jensby (V), Eva Bente Møller (KF), Jes Lunde (SF), Kim Behnke (FP) og Bent Hindrup Andersen (EL)