Luk

Luk
Luk

Luk

L 74 Forslag til lov om ændring af lov om arbejderboliger på landet.

Af: Landbrugs- og fiskeriminister Henrik Dam Kristensen (S)
Samling: 1996-97
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven ligestiller efterlevende ægtefæller, der overtager en landarbejderbolig til hensidden i uskiftet bo, med efterlevende ægtefæller, der ikke kan eller vil hensidde i uskiftet bo. Endvidere skabes der mulighed for efter en konkret vurdering at ligestille samlevere, der lever i et fast ægteskabslignende samlivsforhold, med ægtefæller.

Det fremgik af bemærkningerne, at adgangen til gældsovertagelse ved ejerskifte blev ophævet ved den seneste ændring af arbejderboligloven i 1992. Man betragtede i den forbindelse ikke hensidden i uskiftet bo som ejerskifte.

Hypotekbanken har administreret reglerne således, at efterlevende ægtefæller, der ikke opfyldte betingelserne for at hensidde i uskiftet bo, efter en konkret vurdering kunne overtage ejendommen uden at indfri arbejderboliglånene. En vurdering af praksis viste imidlertid, at det forudsatte en lovændring, for at denne praksis kunne opretholdes.

Lovforslaget fik sin endelige udformning gennem vedtagelse af et ændringsforslag fra fødevareministeren vedr. papirløse par.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 117 stemmer.
Partiernes ordførere
Erik Mortensen (S), Christian Mejdahl (V), Lene Espersen (KF), Kristen Touborg (SF), Vibeke Peschardt (RV), Niels Højland (FP), Addi Andersen (CD), Bent Hindrup Andersen (EL) og Egil Møller (DF)