Luk

Luk
Luk

Luk

B 100 Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af et Baltisk Beredskab mod kriminalitet og trusler mod miljøet i Østersøområdet.

Samling: 1997-98 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Beslutningsforslaget indeholdt en opfordring til regeringen om at indlede forhandlinger med alle lande omkring Østersøen, mens Danmark endnu havde formandskabet i Østersørådet. Forhandlingerne skulle ske med henblik på oprettelse af et fælles Baltisk Beredskab mod kriminalitet og trusler mod miljøet i Østersøområdet.

Af bemærkningerne til forslaget fremgik det, at den sikkerhedspolitiske situation i Østersøområdet efter Berlinmurens fald og Sovjetunionens opløsning havde ændret sig markant, og at stabiliteten i området i dag først og fremmest var truet af tiltagende kriminalitet, tiltagende forurening med bl.a. kemiske og radioaktive stoffer samt ulovligt fiskeri i andre 0stersølandes territorialfarvand.

Beredskabet skulle etableres omkring en udvidet kystvagt under fælles kommando, og dette samarbejde ville være af betydning som en tillidsskabende foranstaltning mellem deltagerlandene.

FN og Østersørådet skulle inddrages i udformningen af de nødvendige aftaler eller traktater, som måtte være nødvendige for beredskabets aktiviteter i såvel respektive territorialfarvande som internationalt farvand.