Luk

Luk
Luk

Luk

B 35 Forslag til folketingsbeslutning om kontrol med forsvarets og politiets efterretningstjenester.

Samling: 1997-98 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Beslutningsforslaget pålagde regeringen at fremsætte lovforslag, som indebar en udvidelse af kompetencen for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne på følgende hovedområder:

- Adgang til på eget initiativ at foretage løbende eftersyn af tjenesternes virksomhed.

- Adgang til at foretage afhøring af alle nuværende og tidligere ansatte med relation til efterretningstjenesternes aktivitet.

- Adgang til at rejse straffesager i tilfælde af, at udvalget i sit arbejde fik kendskab til lovbrud.

Endvidere skulle efterretningstjenesterne pålægges at afgive en årlig, offentlig tilgængelig beretning om deres virksomhed.

Beslutningsforslaget var en udløber af den offentlige debat om efterretningstjenesterne, som en dokumentarudsendelse i programmet »Fak2ren« i marts 1998 havde givet anledning til. Beslutningsforslaget blev fremsat og behandlet parallelt med B 36, jf. omtalen nedenfor.

Det fremgik af bemærkningerne, at forslagsstillerne ønskede øget demokratisk indsigt og kontrol med efterretningstjenesterne.
Partiernes ordførere
Jacob Buksti (S), Birthe Rønn Hornbech (V), Helge Adam Møller (KF), Peter Skaarup (DF), Holger K. Nielsen (SF), Elisabeth Arnold (RV), Søren Søndergaard (EL), Jann Sjursen (KrF) og Tom Behnke (FP)