Luk

Luk
Luk

Luk

L 111 Forslag til lov om afgift på kommuner og amtskommuner i forbindelse med kommunale skattestigninger.

Af: Indenrigsminister Thorkild Simonsen ()
Samling: 1997-98 (2. samling)
Status: Tilbagetaget
Efter 1. beh henvist til Kommunaludvalget (KOU).

Lovforslaget indebar indførelsen af en afgift til staten på kommunale og amtskommunale skattestigninger på en fjerdedel af det ekstra provenu som følge af skattestigningen. Afgiften skulle efter lovforslaget betales i fire år, hvorefter den bortfaldt, men hvis kommunen eller amtskommunen inden udløbet af perioden på fire år nedsatte skatten, blev afgiften nedsat tilsvarende.

Lovforslaget indebar dog samtidig, at skattestigninger ud over niveauet for 1998 ikke udløste yderligere stigninger i den kommunale medfinansiering af det skrå skatteloft.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at formålet med dette ikke var at erstatte, men at sikre det aftalesystem mellem staten og kommunerne, der er et særkende for dansk kommunestyre.

Reglerne i lovforslaget ville tilskynde kommunerne og amtskommunerne til at tilpasse økonomien på andre måder end ved at hæve skatten, idet lovforslaget indebar, at det blev »dyrere« for den enkelte kommune eller amtskommune at vælge at hæve skatten.

Lovforslaget indgik i pinsepakken (se omtalen heraf under L 92). Lovforslaget blev taget tilbage, men blev afløst af L 118 (se omtalen af dette).
Partiernes ordførere
Jørn Pedersen (S), Else Winther Andersen (V), Christian H. Hansen (DF), Kristen Touborg (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Sonja Albrink (CD), Frank Aaen (EL), Thorkild B. Fransgaard (FP) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)