Luk

Luk
Luk

Luk

L 208 Forslag til lov om afgift af tinglysning og registrering af ejer- og panterettigheder m.v.

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1998-99
Status: Stadfæstet
Beh sammen: L 208 og L 209.

Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Med loven indføres en ny registreringsafgift som følge af omlægningen af stempelafgiftsloven. Afgiften udløses ved tinglysning eller registrering af ejer- og panterettigheder m.v. De væsentligste afgiftsområder er fortsat handel med fast ejendom og optagelse af lån med pant i fast ejendom, og indholdet af de ny regler er særlig:
- Afgiften ved tinglysning af ejerskifte af fast ejendom udgør generelt 0,6 pct. af ejerskiftesummen,
- afgiften for tinglysning af pant er uændret på 1,5 pct.,
- den faste tinglysningsafgift videreføres som en del af registreringsafgiften og forhøjes til 1.400 kr. Endvidere justeres satserne for pant i fly og skibe.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at formålet var at skabe mere tidssvarende og forenklede afgifter, som i henseende til administration, kontrol og muligheder for at undgå afgift m.m. var egnet til nudtidens teknologi og adfærdsmønstre.

Lovforslaget byggede i vidt omfang på betænkning nr. 1364/1998 fra Stempeludvalget om omlægning af stempelafgiften.

Under lovforslagets behandling fremsatte skatteministeren ændringsforslag, der havde til formål at afgiftsfritage høstpantebreve og med visse justeringer videreføre afgiftsfriheden for gaveskøder til folkekirken, anerkendte trossamfund m.v. Lovforslaget skulle ses i sammenhæng med L 209.

Lovforslaget vedtaget med 56 stemmer (S, SF, RV, EL og KRF) mod 51 (V, KF, DF, CD og FP).
Partiernes ordførere
Frode Sørensen (S), Kristian Jensen (V), Gitte Seeberg (KF), Aage Frandsen (SF), Klaus Kjær (DF), Morten Helveg Petersen (RV), Sonja Albrink (CD), Frank Aaen (EL), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Kim Behnke (FP)