Luk

Luk
Luk

Luk

L 152 Forslag til lov om ændring af lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom m.v., lov om omsætning af fast ejendom og ligningsloven.

(Stramning af betingelserne for, at sælgeren kan undgå at hæfte for mangler m.v.).

Af: Justitsminister Frank Jensen (S)
Samling: 1999-00
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Ifølge loven skal en sælger af fast ejendom forpligte sig til at betale halvdelen af forsikringspræmien til en ejerskifteforsikring, hvis sælgeren vælger at give køber en tilstandsrapport og et forsikringstilbud for at undgå at hæfte for mangler ved ejendommen.

Loven medfører endvidere, at generelle ansvarsfraskrivelser i købsaftaler ikke har nogen retsvirkning, hvis sælgeren har mulighed for at benytte ordningen med tilstandsrapport og forsikringstilbud.

Det fremgik af bemærkningerne, at formålet med lovforslaget var at gøre det mere attraktivt for en køber at tegne en ejerskifteforsikring. På den måde ønskede regeringen i praksis at sikre en bedre balance mellem sælgerens og køberens interesser.

Det fremgik endvidere, at ordningen med tilstandsrapporter og forsikringstilbud blev anvendt i 9 ud af 10 hushandler, hvorimod kun ganske få købere rent faktisk valgte at tegne en ejerskifteforsikring.

Lovforslaget vedtaget med 61 stemmer (S, SF, CD, RV, EL og KRF) mod 43 (V, KF, DF, FRI og Frank Dahlgaard (UP)).
Partiernes ordførere
Lissa Mathiasen (S), Karen Rønde (V), Peter Skaarup (DF), Lene Espersen (KF), Anne Baastrup (SF), Gunhild Husum (RV), Sonja Albrink (CD), Jette Gottlieb (EL), Jann Sjursen (KrF) og Kirsten Jacobsen (FRI)