Luk

Luk
Luk

Luk

L 127 Forslag til lov om hjemmeværnet.

Af: Forsvarsminister Hans Hækkerup (S)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Beh sammen: L 126 og L 127.

Efter 1.beh henvist til Forsvarsudvalget (FOU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven afløser den tidligere lov om hjemmeværnet, jf. lovbekendtgørelse nr. 198 af 29. marts 1999.

Der foretages en sikkerhedspolitisk ajourføring af den tidligere lov om hjemmeværnet, således at fastansat militært og civilt personel i hjemmeværnet omfattes af lov om forsvarets personel. Endvidere ændres hjemegnsprincippet, og der indføres et krav om mindst 24 timers årlig tjeneste i hjemmeværnet som forudsætning for, at den frivillige i hjemmeværnet fortsat kan få våben og ammunition udleveret.

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget var der tale om en sikkerhedspolitisk ajourføring af den tidligere lov om hjemmeværnet på baggrund af beretningen »Fremtidens Forsvar«, der blev udgivet i december 1998 af Forsvarskommissionen af 1997.

Den sikkerhedspolitiske udvikling gav hjemmeværnet mulighed for at påtage sig en række større og mere krævende opgaver uden konsekvenser for frivillighedsprincippet. Alle egnede, der ansøgte om optagelse som frivillig i hjemmeværnet, skulle fortsat optages, men frivillige i hjemmeværnet skulle fortsat ikke være omfattet af lov om forsvarets personel.

Lovforslaget vedtaget med 92 stemmer (S, V, KF, DF, CD, RV, KRF, Mogens Andreasen (UP), Kim Behnke (UP) og Thorkild B. Fransgaard (UP)) mod 12 (SF og EL).
Partiernes ordførere
Lotte Bundsgaard (S), Poul Andersen (S), Svend Aage Jensby (V), Helge Adam Møller (KF), Villy Søvndal (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Annette Jørgensen (DF), Arne Melchior (CD) og Tom Behnke (FRI)