Luk

Luk
Luk

Luk

L 137 Forslag til lov om ændring af lov om social pension og andre love.

(Førtidspensionsreform).

Af: Socialminister Henrik Dam Kristensen (S)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Beh sammen: L 135, L 136 og L 137.

Efter 1.beh henvist til Socialudvalget (SOU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven indfører en ensartet metode for sagsbehandling i sager om førtidspension, hvor der skal tages udgangspunkt i et arbejdsevnekriterium i stedet for det tidligere gældende erhvervsevnetabskriterium. Der indføres én ydelse på dagpengeniveau og en opsparingsordning for nuværende og kommende førtidspensionister.

Formålet med lovforslaget var at styrke aktivindsatsen frem for den passive forsørgelse og at styrke retssikkerheden i behandlingen af sager om førtidspension.

Hensigten var desuden at sikre personer, der ikke kunne blive selvforsørgende, en mere rimelig forsørgelsesydelse.

Lovforslaget var hovedelementet i aftalen mellem regeringen, V, KF, SF, CD og KRF om en reform af førtidspensionen og det rummelige arbejdsmarked. Andre dele af aftalen blev gennemført ved L 135 og L 136, jf. omtalen ovenfor.

Lovforslaget vedtaget med 89 stemmer (S, V, KF, SF, CD, RV, KRF, Mogens Andreasen (UP) og Kim Behnke (UP)) mod 10 (DF og EL).
Partiernes ordførere
Jørn Pedersen (S), Erik Larsen (V), Pia Christmas-Møller (KF), Villy Søvndal (SF), Anders Samuelsen (RV), Aase D. Madsen (DF), Yvonne Herløv Andersen (CD), Børge Klit Johansen (KrF), Jette Gottlieb (EL) og Tom Behnke (FRI)