Luk

Luk
Luk

Luk

L 179 Forslag til lov om ændring af lov om Danmarks tiltrædelse af De Europæiske Fællesskaber og Den Europæiske Union.

(Danmarks ratifikation af Nicetraktaten).

Af: Udenrigsminister Mogens Lykketoft (S)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Europaudvalget (EUU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven gør det muligt for Danmark at ratificere Nicetraktaten om ændring af traktaten om Den Europæiske Union, traktaterne om oprettelse af De Europæiske Fællesskaber og visse tilknyttede akter med tilhørende protokoller og erklæringer.

Loven medfører tillige, at bestemmelserne i Nicetraktaten med tilhørende protokoller og erklæringer i deres helhed indføjes i tiltrædelsesloven fra 1972 med senere ændringer.

Ved loven præciseres det, at regeringen underretter Folketingets Europaudvalg om rådsvedtagelser, der bliver umiddelbart anvendelige i Danmark, eller til hvis opfyldelse Folketingets medvirken er nødvendig.

Det fremgik af den skriftlige fremsættelse og bemærkningerne til lovforslaget, at Nicetraktaten er en udvidelsestraktat. I traktatens præambel (indledning) blev den historiske betydning af at bringe det europæiske kontinents deling til ophør fremhævet.

Det blev endvidere fremhævet, at formålet med traktaten var at fuldføre den proces, der blev indledt med Amsterdamtraktaten med henblik på at forberede EU's institutioner på at fungere i et udvidet EU. Traktatens hovedbestemmelser var nærmere beskrevet.

I betænkningen fremsatte Europaudvalget et ved anden behandling vedtaget ændringsforslag, hvorefter Folketingets Europaudvalg blev nævnt i selve tiltrædelsesloven.

Lovforslaget vedtaget med 98 stemmer (S, V, KF, SF, CD, RV og KRF) mod 14 (DF, EL, Mogens Andreasen (UP), Kim Behnke (UP) og Kirsten Jacobsen (UP)); 1 (Frank Dahlgaard (UP)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Claus Larsen-Jensen (S), Frank Dahlgaard (UFG), Charlotte Antonsen (V), Lene Espersen (KF), Anne Baastrup (SF), Elisabeth Arnold (RV), Kristian Thulesen Dahl (DF), Susanne Clemensen (CD), Keld Albrechtsen (EL) og Jann Sjursen (KrF)