Luk

Luk
Luk

Luk

L 210 Forslag til lov om ændring af straffeloven og lov om social service.

(Ungdomskriminalitet).

Af: Justitsminister Frank Jensen (S)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven indfører en ny form for sanktion, som domstolene kan idømme unge mellem 15 og 18 år. Sanktionen kaldes en ungdomssanktion og er en struktureret, kontrolleret socialpædagogisk behandling af 2 års varighed. Sanktionen kan idømmes unge, som har begået personfarlig kriminalitet, og som ellers stod til en ubetinget fængselsstraf på mellem 30 dage og 1 år.

Ungdomssanktionen indledes med et ophold på en sikret institution. Derefter flyttes den unge til en almindelig døgninstituion for til sidst at blive udsluset til ambulant behandling.

Endvidere indfører loven en pligt for kommunen til hurtigt at udarbejde en foreløbig handleplan for en ung, som har begået alvorlig kriminalitet. Dette er især møntet på unge under den kriminelle lavalder.

Lovforslaget var en del af regeringens såkaldte lømmelpakke og byggede på den rapport, som Ekspertgruppen om ungdomskriminalitet afleverede til justitsministeren og socialministeren den 2. februar 2001.

Det fremgik af bemærkningerne, at regeringen med lovforslaget ønskede at styrke indsatsen og reaktionsmulighederne over for den hårde kerne af socialt belastede og utilpassede unge kriminelle.

Lovforslaget vedtaget med 95 stemmer (S, V, KF, DF, CD, RV, KRF, Mogens Andreasen (UP), Kim Behnke (UP) og Frank Dahlgaard (UP)) mod 12 (SF og EL).
Partiernes ordførere
Sandy Brinck (S), Karsten Nonbo (V), Helge Adam Møller (KF), Anne Baastrup (SF), Elisabeth Arnold (RV), Birthe Skaarup (DF), Sonja Albrink (CD) og Jann Sjursen (KrF)