Luk

Luk
Luk

Luk

L 36 Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og dødsboskatteloven.

(Ændring af successionsreglerne ved overdragelse af aktier).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Beh sammen: L 30, L 31, L 32, L 33, L 34, L 35 og L 36.

Efter 1.beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven medfører ændringer i successionsreglerne ved aktieoverdragelser. Bl.a. begrænses muligheden for i live at overdrage aktier med succession til aktier i reelle erhvervsvirksomheder. Loven indfører endvidere en bestemmelse om objektiv væsentlighedsbedømmelse af, hvorvidt der er tale om passiv pengeanbringelse.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at formålet var at afskære muligheden for succession i live ved overdragelse af aktier i såkaldte pengetanke (selskaber, hvis væsentligste aktivitet er passiv pengeanbringelse m.v.). Begrundelsen var, at successionsreglerne var
tiltænkt reelle erhvervsvirksomheder som en likviditetslettende generationsskifteregel. Ændringerne var tillige begrundet i et ønske om at tilnærme successionsreglerne for overdragelse i live henholdvis ved død.

Under lovforslagets behandling stillede skatteministeren ændringsforslag, som bl.a. indebar en justering af de foreslåede regler om, hvad der ansås for passiv pengeanbringelse.

Lovforslaget var en del af regeringens erhvervsskattepakke (lovforslag nr. L 30-L 36).

Lovforslaget indgik i finanslovaftalen for 2001 mellem regeringen, SF og EL.

Lovforslaget vedtaget med 63 stemmer (S, SF, DF, RV, EL og Mogens Andreasen (UP)) mod 45 (V, KF, CD, KRF, FRI og Frank Dahlgaard (UP)).
Partiernes ordførere
Jens Peter Vernersen (S), Mariann Fischer Boel (V), Flemming Hansen (KF), Aage Frandsen (SF), Vibeke Peschardt (RV), Klaus Kjær (DF), Sonja Albrink (CD), Frank Aaen (EL), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Kim Behnke (FRI)