Luk

Luk
Luk

Luk

R 1 Redegørelse i henhold til grundlovens § 38 for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.

Afgivet af: Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S)
Samling: 2001-02 (1. samling)
Status: Forhandlet
Andre medlemmer, der deltog i debatten: Hans Pavia Rosing (S), Ellen Kristensen (V), Jens Hald Madsen (V), Oli Breckmann (KF), Helge Adam Møller (KF), Margrete Auken (SF), Villy Søvndal (SF) og Jóannes Eidesgaard (FÆR).

Under forhandlingen fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 1. Af Jan Petersen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Bendt Bendtsen (KF), Holger K. Nielsen (SF), Mimi Jakobsen (CD), Elisabeth Arnold (RV), Frank Aaen (EL) og Jann Siursen (KRF).

Fremsat ............... FF 80
Vedtaget ............... FF 213

V 2. Af Pia Kjærsgaard (DF).

Fremsat ............... FF 88
Bortfaldet .............. FF 213

Fuld tekst:

V 1. Af Jan Petersen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Bendt Bendtsen (KF), Holger K. Nielsen (SF), Mimi Jakobsen (CD), Elisabeth Arnold (RV), Frank Aaen (EL) og Jann Sjursen (KRF):

»Folketinget konstaterer, at der i de sidste årtier er blevet begået mange forfærdende terroristiske og statsterroristiske overgreb på uskyldige civile, og at der er en forpligtelse for civiliserede stater til at retsforfølge de ansvarlige.

Folketinget konstaterer, at skiftende danske regeringer ikke på alle punkter har implementeret internationale konventioner i dansk lovgivning.

Folketinget pålægger regeringen at forberede en revision af lovreglerne om dansk straffemyndighed, således at der sikres en udvidet adgang til at retsforfølge personer, der opholder sig i Danmark, for deltagelse i krigsforbrydelser, folkedrab, tortur og forbrydelser mod menneskeheden.

Folketinget bekræfter viljen til som led i den globale kampagne mod terrorisme at tilpasse dansk lovgivning til de krav, der er formuleret i FN's Sikkerhedsråds resolution 1373 af 28. september 2001.

Folketinget understreger behovet for, at der udvises ansvarlighed ved at gå imod enhver tendens til at stemple etniske minoriteter, folkeslag og religioner som ansvarlige for terrorisme.«

V 2. Af Pia Kjærsgaard (DF):

»Idet Folketinget anerkender regeringens klare opbakning til USA og NATO, opfordres regeringen til at tage alle nødvendige skridt for, at Danmark vil kunne yde den indsats, USA i den fortsatte kamp mod terrorismen forventer.

Folketinget pålægger yderligere regeringen hurtigt at gennemføre en lovgivning, som yder størst mulig sikkerhed for det danske folk. Dette indebærer som et minimum:

- at der sættes en stopper for, at krigsforbrydere og terrorister som følge af udlændingelovgivningen kan færdes frit,

- at Danmarks deltagelse i Schengenaftalen på ubestemt tid sættes ud af kraft, indtil Folketinget finder, at sikkerheden ved grænserne er genskabt,

- at foreninger, herunder fundamentalistiske bevægelser, som virker ved - eller opfordrer til - vold og terrorisme, opløses i henhold til grundloven,

- at der afsættes de nødvendige midler til at sikre, at Danmark har et civilt og militært beredskab, der lever op til tidens krav,

- at der stilles yderligere krav til flysikkerheden, og

- at sikkerheden omkring samfundsmæssigt vitale bygninger, institutioner og trafikanlæg opstrammes.«

Afstemning:

V 1 vedtaget med 106 stemmer (S, V, KF, SF, CD, RV, EL, KRF, Jóannes Eidesgaard (FÆR), Kim Behnke (UP) og Arne Melchior (UP)); 7 (DF) stemte hverken for eller imod.

V 2 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Jan Petersen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Bendt Bendtsen (KF), Holger K. Nielsen (SF), Elisabeth Arnold (RV), Pia Kjærsgaard (DF), Mimi Jakobsen (CD), Jann Sjursen (KrF), Frank Aaen (EL) og Keld Albrechtsen (EL)