Luk

Luk
Luk

Luk

F 33 Hvad kan regeringen oplyse om tidshorisonten for afviklingen af reaktor 2 på atomkraftværket Barsebäck, og hvilke konkrete initiativer vil regeringen tage over for den svenske regering med henblik på at få fastsat en dato for værkets endelige afvikling?

Til: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) Indenrigs- og sundhedsminister og Lars Løkke Rasmussen (V)
Samling: 2002-03
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 86. Af Jørn Dohrmann (DF), Kim Andersen (V), Thomas Adelskov (S), Helle Sjelle (KF), Anne Grete Holmsgaard (SF), Martin Lidegaard (RV) og Bodil Kornbek (KRF).

Fremsat ............... FF 7910
Vedtaget ............... FF 7933

V 87. Af Keld Albrechtsen (EL).

Fremsat ............... FF 7912
Bortfaldet .............. FF 7933

Fuld tekst:

V 86. Af Jørn Dohrmann (DF), Kim Andersen (V), Thomas Adelskov (S), Helle Sjelle (KF), Anne Grete Holmsgaard (SF), Martin Lidegaard (RV) og Bodil Kornbek (KRF):

»Idet Folketinget noterer sig den svenske regerings tilsagn om at lukke reaktor 2 på atomkraftværket Barsebäck, skal Folketinget stærkt beklage, at den svenske regering endnu ikke har taget skridt til en sådan lukning. Folketinget opfordrer i den forbindelse regeringen til snarest at rette henvendelse til den svenske regering med henblik på at få en bindende dato for, hvornår lukningen af reaktor 2 på Barsebäckværket vil finde sted.«

V 87. Af Keld Albrechtsen (EL):

»Idet Folketinget fastholder, at Barsebäckatomkraftværket skal lukkes i indeværende år, og at sikkerhedsrisikoen gør en yderligere udsættelse uacceptabel, opfordrer Folketinget regeringen til at meddele den svenske regering, at den danske tålmodighed er opbrugt, og at Danmark derfor nu vil tilbyde den svenske regering en aftale efter følgende retningslinjer:

- Barsebäckværket lukkes inden 1. januar 2004.

- Såfremt dette sker, vil Danmark garantere, at den svenske befolkning får den nødvendige strøm.

- Der iværksættes en hurtig udbygning af den vedvarende energi i Danmark med henblik på at sikre, at denne forpligtelse kan opfyldes uden brug af yderligere fossile brændstoffer.

- Såfremt Barsebäckværket ikke lukkes inden 1. januar 2004, skal elsamarbejdet mellem Danmark og Sverige afbrydes, således at det sikres, at Danmark ikke modtager strøm fra Barsebäck.«

Afstemning:

V 86 vedtaget enstemmigt med 102 stemmer.

V 87 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Kim Andersen (V), Thomas Adelskov (S), Jørn Dohrmann (DF), Helle Sjelle (KF), Anne Grete Holmsgaard (SF), Kim Sejr (RV), Keld Albrechtsen (EL) og Bodil Kornbek (KrF)