Luk

Luk
Luk

Luk

L 155 Forslag til lov om etnisk ligebehandling.

Af: Integrationsminister Bertel Haarder ()
Samling: 2002-03
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik (UUI).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indeholder et forbud mod direkte og indirekte forskelsbehandling på grund af race eller etnisk oprindelse og forbud mod chikane og instruktion om at forskelsbehandle. Loven giver endvidere mulighed for at tilkende personer, der er krænket ved overtrædelse af loven, godtgørelse for ikkeøkonomisk skade. Endelig fastsættes det, at Institut for Menneskerettigheder kan behandle klager over overtrædelse af forbuddet mod forskelsbehandling.

Lovforslaget havde til formål at gennemføre dele af EF-direktiv om etnisk ligebehandling (direktiv 2000/43/EF af 29. juni 2000) og byggede på Ligebehandlingsudvalgets betænkning nr. 1422/2002 om gennenførelse i dansk ret af dette direktiv. Lovforslaget skulle supplere den beskyttelse mod forskelsbehandling på grund af race eller etnisk oprindelse, der allerede fandtes i dansk ret.

Lovforslaget vedrørte ikke arbejdsmarkedet, hvorfor der samtidig blev fremsat forslag om ændring af lov om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v., som skulle gennemføre de dele af EF-direktivet, der vedrørte arbejdsmarkedet.

Lovforslaget vedtaget med 86 stemmer (V, S, KF, RV og KRF) mod 24 (DF, SF og EL).
Partiernes ordførere
Birthe Rønn Hornbech (V), Sophie Hæstorp Andersen (S), Søren Krarup (DF), Else Theill Sørensen (KF), Kamal Qureshi (SF), Elsebeth Gerner Nielsen (RV), Søren Søndergaard (EL) og Bodil Kornbek (KrF)