Luk

Luk
Luk

Luk

L 175 Forslag til lov om ændring af skattestyrelsesloven og andre love.

(Ændring af fristreglerne på skatte- og afgiftsområdet m.v.).

Af: Skatteminister Svend Erik Hovmand (V)
Samling: 2002-03
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget (SAU).

Loven indfører harmoniserede fristregler på hele skatte- og afgiftsområdet og indebærer bl.a., at

- den almindelige frist for ændring af afgiftstilsvar er ændret fra 5 til 3 år,

- arbejdsmarkedsbidrag og pensionsafkast er fuldt ud omfattet af skattestyrelseslovens ansættelsesfrister,

- der på skattesiden er indført en »sikkerhedsventil«, hvorefter genoptagelse efter nærmere betingelser kan ske efter 3-års-fristens udløb uafhængigt af de specifikke genoptagelses- grunde,

- de statslige told- og skattemyndigheders adgang til at ændre skatteansættelser efter 3- års-fristen i forbindelse med kontrol af de lokale skattemyndigheders afgørelser er begrænset,

- den tidligere bagatelgrænse på 5.000 kr. for ændringer af skatteansættelsen efter 3-års-fristen er ophævet,

- den skattepligtige får adgang til at ændre et valg i selvangivelsen, hvis en ændring af skatteansættelsen fra skattemyndighedernes side medfører, at det trufne valg har utilsigtede skattemæssige virkninger.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at formålet var at forbedre retssikkerheden for de skatte- og afgiftspligtige ved at indføre enklere og klarere regler vedrørende fristerne for skatteansættelsen og fastsættelse af afgiftstilsvar.

Lovforslaget byggede på Fristudvalgets anbefalinger i betænkning nr. 1426/2003 om fristerne for skatteansættelse og fastsættelse af afgiftstilsvar, genoptagelse og forældelse.

Under lovforslagets behandling rejste Skatteudvalget spørgsmål om skatteministerens manglende oversendelse af høringssvar og karakteren af skatteministerens svar til udvalget, og Skatteudvalget besluttede at afgive en beretning herom, jf. beretning nr. 4. Skatteministeren tilkendegav under lovforslagets behandling, at Skatteministeriet ville udarbejde et beslutningsgrundlag, som skulle danne grundlag for en drøftelse mellem skatteministeren og Skatteudvalget om klarere regler for, hvad der i fremtiden skulle sendes til udvalget.

Lovforslaget vedtaget med 58 stemmer (V, DF og KF) mod 45 (S, SF, RV, EL og KRF).
Partiernes ordførere
Peter Christensen (V), Erik Mortensen (S), Colette L. Brix (DF), Charlotte Dyremose (KF), Morten Homann (SF), Pernille Rosenkrantz-Theil (EL) og Mogens Nørgård (KrF)