Luk

Luk
Luk

Luk

L 188 Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse med flere love.

(Forbedring af muligheder for indsigt i den kommunale administration, tilsynsreform m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Samling: 2002-03
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Kommunaludvalget (KOU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven medfører ændringer i den kommunale styrelseslov med henblik på en forbedring af mulighederne for indsigt i den kommunale administration.

Loven indeholder desuden en række forslag til en tilsynsreform med henblik på at effektivisere det almindelige kommunale tilsyns organisation og opgaver. Tilsynet med kommuner og amtskommuner varetages fremover af fem statsamtmænd.

Loven indeholder endvidere en præcisering af tilsynets beføjelser og reaktionsmuligheder og af forholdet mellem det almindelige kommunale tilsyn og andre tilsyns- og klageveje.

Endelig medfører loven en forenkling af visse procedurer i forbindelse med ændring af styrelsesvedtægter samt ændring af betegnelsen for økonomiudvalget.

Lovforslaget blev fremsat på baggrund af overvejelserne fra en ekspertgruppe og fra det såkaldte Klagereformudvalg.

Lovforslaget skulle sikre, at politikere fremover ikke deltog som medlemmer af tilsynsrådene i udøvelsen af det kommunale tilsyn.

Lovforslaget skulle samtidig sikre, at det enkelte kommunalbestyrelsesmedlem havde de fornødne værktøjer til at udøve medansvar for den kommunale administration og økonomi, og det forbedrede revisionens, kommunaltilsynets og Indenrigs- og Sundhedsministeriets muligheder for at udfylde deres kontrollerende funktioner.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 103 stemmer.
Partiernes ordførere
Gudrun Laub (V), Ole Stavad (S), Poul Nødgaard (DF), Knud Erik Kirkegaard (KF), Kristen Touborg (SF), Marianne Jelved (RV), Line Barfod (EL) og Mogens Nørgård (KrF)