Luk

Luk
Luk

Luk

L 34 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning.

(Salg af elforsyningsvirksomhed).

Samling: 2002-03
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Det Energipolitiske Udvalg (EPU).

Lovforslaget ophævede de bestemmelser i elforsyningsloven, der gav mulighed for fradrag for indskudskapital ved opgørelse af en kommunes eller amtskommunes nettoprovenu ved salg af elforsyningsvirksomhed. Endvidere blev der indsat en bestemmelse om, at bloktilskuddet til kommunen eller amtskommunen blev reduceret med 95 pct. af nettoprovenuet.

Det fremgik af bemærkningerne, at der ved en lovændring i 1997 (lov nr. 189 af 12. marts 1997) blev indført bestemmelser om, at statstilskuddet til en kommune eller amtskommune, der afhændede et elforsyningsselskab, blev reduceret med et beløb svarende til nettoprovenuet (fratrukket indskudskapitalen) ved salget af elforsyningsselskabet.

Efter forslagsstillernes opfattelse havde Energitilsynet efterfølgende i en foreløbig afgørelse fejlfortolket loven, således at elselskaberne kunne opgøre indskudskapitalen på en måde, der gav et langt større beløb end forudsat. Herved blev det beløb, hvormed bloktilskuddet skulle reduceres, tilsvarende mindre. Da der samlet ville være tale om beløb på mange milliarder kroner, fandt forslagsstillerne det nødvendigt at fremsætte lovforslaget for at begrænse meget store engangsindtægter til enkelte kommuner.

Lovforslaget dannede baggrund for økonomi- og erhvervsministerens fremsættelse af lovforslag nr. L 162.
Partiernes ordførere
Kim Andersen (V), Svend Auken (S), Aase D. Madsen (DF), Helle Sjelle (KF), Anne Grete Holmsgaard (SF), Martin Lidegaard (RV), Keld Albrechtsen (EL) og Bodil Kornbek (KrF)