Luk

Luk
Luk

Luk

R 1 Redegørelse i henhold til grundlovens § 38 for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.

Afgivet af: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 2002-03
Status: Forhandlet
Andre medlemmer, der deltog i debatten: Lisbeth L. Petersen (V), Torbjørn Jacobsen (TF), Kuupik Kleist (IA), Lars-Emil Johansen (SIU), Villy Søvndal (SF) og Ole Stavad (S).

Under forhandlingen fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 1. Af Mogens Lykketoft (S).

Fremsat .............. FF 83
Forkastet .............. FF 194

V 2. Af Line Barfod (EL).

Fremsat .............. FF 88
Forkastet .............. FF 194

V 3. Pia Kjærsgaard (DF).

Fremsat .............. FF 176
Forkastet .............. FF 194

Fuld tekst:

V 1. Af Mogens Lykketoft (S):

»For at sikre et velfungerende offentligt sygehusvæsen med fri og lige adgang pålægger Folketinget regeringen at fremsætte lovforslag, som forhindrer amterne i at privatisere offentlige sygehuse gennem salg eller udlejning af sygehusbygninger med apparatur og tekniske installationer til private og samtidig indgå aftaler om køb af sygehusydelser.

Såfremt amter vælger at sælge offentlige sygehuse, inden ovenstående lovgivning er vedtaget af Folketinget, pålægges regeringen at meddele amterne, at

- salg inden for ovenstående rammer vil blive anset for sale and lease back med fuld deponeringspligt,

- regeringen ikke agter at benytte reglerne for dispensation for deponeringsreglerne med baggrund i aftalen med amterne om offentligt-privat samarbejde i forbindelse med salg af offentlige sygehuse.

Lovforslaget om forbud mod salg af offentlige sygehuse skal fremlægges og gennemføres hurtigst muligt og være gældende, indtil regeringens strukturkommission om kommuner og amter har gjort sit arbejde og en ny struktur er vedtaget af Folketinget og ført ud i livet.«

V 2. Af Line Barfod (EL):
»For at sikre et velfungerende offentligt sygehusvæsen med fri og lige adgang pålægger Folketinget regeringen at fremsætte et lovforslag, som forhindrer amterne i at privatisere offentlige sygehuse gennem salg eller udlejning af sygehusbygninger med apparatur og tekniske installationer til private og samtidig indgå aftaler om køb af sygehusydelser.

Lovforslaget skal endvidere sikre, at der ikke nedlægges sygehuse, men tilføres amterne økonomiske midler til den videre drift.

Lovforslaget om forbud mod salg af offentlige sygehuse samt sygehusnedlæggelser skal fremlægges og gennemføres hurtigst muligt og være gældende, indtil regeringens strukturkommission om kommuner og amter har færdiggjort sit arbejde og en ny struktur er vedtaget af Folketinget og ført ud i livet.«

V 3. Af Pia Kjærsgaard (DF):

»Folketinget konstaterer, at sygehuslukninger ikke kan begrundes med henvisning til den økonomiaftale, som regeringen har aftalt med amteme for 2003. Det koster ikke mere at opretholde de små sygehuse. Aftalen sikrer, at der er en realvækst i amterne på 5,6 mia. kr. i årene 2002-2003.

Folketinget pålægger derfor regeringen straks at indlede forhandlinger med amterne og H:S med henblik på at indgå aftaler, hvorved amteme og H:S forpligter sig til ikke at træffe beslutninger om nedlæggelse eller salg af sygehuse eller afvikling af væsentlige eller større sygehusafdelinger, så længe regeringens strukturkommission ikke har afsluttet sit arbejde.«

Afstemning:

V 1 forkastet, idet 42 (S, SF og EL) stemte for, 63 (V, DF, KF, RV og KRF) imod.

V 2 forkastet, idet 9 (SF og EL) stemte for, 98 (V, S, DF, KF, RV og KRF) imod.

V 3 forkastet, idet 14 (DF) stemte for, 92 (V, S, KF, SF, RV, EL og KRF) imod.
Partiernes ordførere
Jens Rohde (V), Mogens Lykketoft (S), Pia Kjærsgaard (DF), Pia Christmas-Møller (KF), Holger K. Nielsen (SF), Marianne Jelved (RV), Line Barfod (EL) og Jann Sjursen (KrF)