Luk

Luk
Luk

Luk

B 129 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af den valgfri protokol til FN-konventionen om tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.

Af: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Samling: 2003-04
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. beh. henvist til Udenrigsudvalget (URU).

Ved folketingsbeslutningen giver Folketinget sit samtykke til, at Danmark ratificerer den valgfri protokol til FN-konventionen om tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.

Ved ratifikationen påtager Danmark sig en folkeretlig forpligtelse til at opfylde protokollens bestemmelser, bl.a. at give den forebyggelseskomité, der nedsættes i henhold til protokollen, uhindret adgang til steder, hvor folk er frihedsberøvet.

I 1987 vedtog Europarådet den europæiske konvention om forebyggelse af tortur. Konventionen indeholder en besøgsordning, der giver uhindret adgang til alle steder, hvor folk er frihedsberøvet.

Baggrunden for fremsættelsen af beslutningsforslaget var et FN-ønske om at indføre en tilsvarende international besøgsordning på globalt plan.

Beslutningsforslaget enstemmigt vedtaget med 101 stemmer.
Partiernes ordførere
Troels Lund Poulsen (V), Lars Kramer Mikkelsen (S), Søren Krarup (DF), Gitte Seeberg (KF), Niels Helveg Petersen (RV), Keld Albrechtsen (EL) og Bodil Kornbek (KD)