Luk

Luk
Luk

Luk

B 62 Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af en tidskonto, der giver børnefamilierne mulighed for at nedsætte deres arbejdstid.

Samling: 2003-04
Status: 2. behandlet/Forkastet
Efter 1. beh. henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Beslutningsforslaget opfordrede regeringen til at fremsætte lovforslag, der indførte en tidskonto for børnefamilierne baseret på følgende elementer:

1. Alle forældre skulle have tildelt en tidskonto ved barnets fødsel svarende til arbejdstiden for en fuldtidsbeskæftiget i et halvt år pr. forælder pr. barn. Tidskontoen kunne bruges til at gå på orlov på fuld tid eller på deltid i en periode eller til at holde fri i forbindelse med et barns sygdom.

2. På tidspunktet for benyttelse af tidskontoen skulle den forælder, der brugte kontoen, være beskæftiget enten som lønmodtager eller som selvstændig.

3. Tidskontoen skulle kunne benyttes, indtil barnet fyldte 9 år.

4. Benyttelse af tidskontoen skulle aftales med arbejdsgiveren.

5. Kompensationen ved deltidsorlov skulle være 60 pct. af den maksimale dagpengesats med mulighed for, at kommunen kunne supplere op til en højere sats.

6. Efter nedsættelse af arbejdstiden skulle brugen af offentligt børnepasningstilbud nedbringes tilsvarende.

Det fremgik af bemærkningerne til beslutningsforslaget, at forslagsstillerne fandt, at der var behov for at forbedre især de mindre børns muligheder for at være sammen med deres forældre, fordi det især var, mens børnene var små, at børnene havde behov for tæt kontakt til deres forældre.

Beslutningsforslaget forkastet, idet 3 (EL og KD) stemte for, 61 (V, DF, KF, RV og Anders Møller (UFG)) imod; 39 (S og SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Jens Vibjerg (V), Mette Frederiksen (S), Bent Bøgsted (DF), Lars Barfoed (KF), Ole Sohn (SF), Anders Samuelsen (RV), Line Barfod (EL) og Mogens Nørgård (KD)