Luk

Luk
Luk

Luk

L 171 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven og integrationsloven.

(Ændring af reglerne om familiesammenføring med børn, herunder begrænsning af adgangen til familiesammenføring med børn for personer, der er dømt for seksuelle overgreb eller vold m.v. mod børn, skærpelse af betingelserne for opholdstilladelse til udenlandske religiøse forkyndere m.v., begrænsning af adgangen til ægtefællesammenføring for personer, der er dømt for vold m.v. mod en tidligere ægtefælle eller samlever, m.v.).

Af: Integrationsminister Bertel Haarder ()
Samling: 2003-04
Status: Stadfæstet
Titel ændret 11/5 04 fra: Forslag til lov om ændring af udlændingeloven og integrationsloven. (Ændring af reglerne om familiesammenføring med børn, skærpelse af betingelserne for opholdstilladelse til udenlandske religiøse forkyndere m.v., begrænsning af adgangen til ægtefællesammenføring for personer, der er dømt for vold mod en tidligere ægtefælle eller samlever, m.v.).

Efter 1. beh. henvist til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik (UUI).

Efter 2. beh. direkte overgang til 3. beh.

Optaget 19/5 04 FF 10547 af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik (UUI).

Loven indebærer, at familiesammenføring ikke kan gives, såfremt den herboende person inden for de seneste 10 år er dømt for vold mod en tidligere ægtefælle eller samlever eller for vold eller seksuelle overgreb mod børn.

Endvidere nedsættes aldersgrænsen for mindreårige børns krav på familiesammenføring fra 18 til 15 år, og kravet på familiesammenføring begrænses ved bortfald af tidligere opholdstilladelse som følge af barnets ophold i forældrenes hjemland til de tilfælde, hvor barnets tarv taler derfor.

Endelig indebærer loven skærpede betingelser for opholdstilladelse til udenlandske religiøse forkyndere.

Det fremgik af bemærkningerne, at karensperioden på 10 år havde til formål at forhindre visse mænd i at udnytte den udsatte situation, som mange udenlandske kvinder befandt sig i efter deres ankomst her til landet, og i at udnytte disse kvinders børn.

Bestemmelserne om begrænsninger i adgangen til familiesammenføring med børn havde til formål at hindre, at forældre sendte deres børn på genopdragelsesrejser til hjemlandet og først lod dem komme tilbage til Danmark kort tid før deres 18-års-fødselsdag.

Bestemmelserne om de religiøse forkyndere havde til formål at præcisere, at der alene skulle kunne gives opholdstilladelse til egentlige forkyndere og missionærer samt til udlændinge, der skulle virke inden for et religiøst ordenssamfund.

Lovforslaget vedtaget med 94 stemmer (V, S, DF og KF) mod 14 (SF, RV, EL og KD).
Partiernes ordførere
Birthe Rønn Hornbech (V), Karen J. Klint (S), Søren Krarup (DF), Else Theill Sørensen (KF), Aage Frandsen (SF), Elsebeth Gerner Nielsen (RV), Søren Søndergaard (EL) og Bodil Kornbek (KD)