Luk

Luk
Luk

Luk

L 39 Forslag til lov om ændring af lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel.

(Optjening af ferieydelse under barselorlov).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen ()
Samling: 2003-04
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh. henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2. beh. direkte overgang til 3. beh.

Loven medfører, at lønmodtagere, som ikke er omfattet af en ordning, hvor der under barselorlov optjenes ret til løn under ferie og ferietillæg, feriegodtgørelse eller feriedagpenge, alligevel sikres en ferieydelse under barselorloven til udbetaling i det efterfølgende ferieår.

Loven sikrer, at alle kvindelige lønmodtagere i de første 14 uger af barselorloven optjener ret til ferie med feriepenge.

Lovforslaget blev fremsat på baggrund af afgørelse nr. 10 af 25. september 2002 fra Ligestillingsnævnet, som gjorde opmærksom på, at kvindelige lønmodtagere, der ikke under de første 14 uger af barselorloven optjente ret til løn under ferie og ferietillæg, feriegodtgørelse eller feriedagpenge, ikke havde mulighed for at optjene en ferieydelse under barselorloven til udbetaling i det følgende ferieår.

De berørte kvindelige lønmodtagere ville typisk være timeansatte, og Ligestillingsnævnet fandt i sin afgørelse, at der var sket en overtrædelse af ligestillingsloven som følge af en utilstrækkelig implementering af EU's graviditetsdirektiv 92/85/EØF af 19. oktober 1992. Spørgsmålet blev behandlet på et åbent samråd i Arbejdsmarkedsudvalget den 7. august 2003, hvor beskæftigelsesministeren varslede lovændringen, jf. alm. del - bilag 504 og 566, folketingsåret 2002-03.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 117 stemmer.
Partiernes ordførere
Freddy Dam (V), Mette Frederiksen (S), Bent Bøgsted (DF), Lars Barfoed (KF), Ole Sohn (SF) og Mogens Nørgård (KD)