Luk

Luk
Luk

Luk

L 55 Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, markedsføringsloven og ophavsretsloven.

(It-kriminalitet m.v.).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Samling: 2003-04
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh. henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh. direkte overgang til 3. beh.

Loven medfører en række ændringer i straffeloven vedrørende informationskrænkelser og betalingskriminalitet, herunder bl.a.:

- En ny bestemmelse om uberettiget tilegnelse eller videregivelse af adgangsmidler til kommercielle informationssystemer.

- En ny bestemmelse, der kriminaliserer uberettiget erhvervsmæssigt salg og udbredelse i en videre kreds af et adgangsmiddel til et ikkekommercielt informationssystem.

- En forhøjelse af stafferammerne i hackingbestemmelsen.

- En ny bestemmelse om grove overtrædelser af bestemmelsen i markedsføringsloven om industrispionage.

- En ny bestemmelse om ophavsretskrænkelser af særlig grov karakter.

- En ny bestemmelse om falske elektroniske penge, der kriminaliserer den, der uberettiget fremstiller, skaffer sig eller udbreder falske elektroniske penge med forsæt til, at de anvendes som ægte.

- En ny bestemmelse om produktion, tilegnelse, besiddelse eller videregivelse af oplysninger, som identificerer et betalingsmiddel tildelt andre, eller genererede betalingskortnumre med forsæt til uberettiget anvendelse.

- En ændring af dokumentfalskbestemmelsen, således at det fremgår, at den omfatter både skriftlige og elektroniske tilkendegivelser, der er bestemt til at tjene som bevis.

- En ændring af bestemmelsen om rådighedshindring for at præcisere, at bestemmelsen også omfatter elektroniske rådighedshindringer.

- En forhøjelse af stafferammerne i hærværksbestemmelsen.

- En forhøjelse af strafferammen for omfattende forstyrrelse i driften af almindelige samfærdselsmidler.

Loven indsætter endvidere ny bestemmelse i retsplejeloven om adgang for politiet som led i efterforskning, hvor elektronisk bevismateriale kan være af betydning, til at meddele udbydere af telenet og teletjenester pålæg om hastesikring af elektroniske data, herunder trafikdata.

Det fremgik af lovforslagets bemærkninger, at hovedformålet med forslaget var at skabe en forbedret strafferetlig beskyttelse mod it-kriminalitet. Lovforslaget byggede på Brydensholtudvalgets betænkning nr. 1417/2002 om it-kriminalitet.

Lovforslaget havde endvidere til formål at gennemføre de ændringer, der var nødvendige, for at Danmark kunne ratificere Europarådets konvention om it-kriminalitet og deltage i vedtagelsen af en EU-rammeafgørelse om angreb på informationssystemer.

Lovforslaget vedtaget med 96 stemmer (V, S, DF, KF, SF, RV og KD) mod 1 (EL).
Partiernes ordførere
Freddy Dam (V), Sandy Brinck (S), Per Dalgaard (DF), Helge Adam Møller (KF), Aage Frandsen (SF), Elisabeth Arnold (RV), Line Barfod (EL) og Jann Sjursen (KD)