Luk

Luk
Luk

Luk

L 219 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om virksomhedsansvarlige læger og tandlæger.

(Sprogkrav til sundhedspersoner, krav om instrukser, lovfæstelse af Fagligt Forum for Patientsikkerhed, øget beskyttelse af personer ved rapportering af utilsigtede hændelser, vurdering af lægeerklæringer på indfødsretsområdet, oprettelse af Det Rådgivende Udvalg for Tilsyn og forenkling af reglerne om virksomhedsansvarlige læger og tandlæger m.v.).

Af: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V)
Samling: 2018-19 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Lovforslaget udmønter flere af initiativerne i den såkaldte tillidspakke, som sundhedsministeren fremlagde den 31. januar 2018, og som har til formål at styrke sundhedspersoners retssikkerhed og tilliden mellem sundhedspersoner og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Med forslaget foreslås forskellige tiltag for at styrke læring i sundhedsvæsenet, bl.a. at der etableres Det Rådgivende Udvalg for Tilsyn, at Fagligt Forum for Patient­sikkerhed lovfæstes, og at reglerne om rapportering af utilsigtede hændelser ændres med henblik på en øget beskyttelse af de personer, der rapporterer og rapporteres om.

Derudover foreslås det at lovfæste et element i driftsherre­ansvaret for behandlingssteder, der leverer ydelser efter sundhedslovgivningen, ved at fastsætte krav om, at regionsråd, kommunalbestyrelser og private virksomheder skal sikre, at der på de enkelte behandlingssteder udarbejdes instrukser, som understøtter patientsikkerheden. Desuden foreslås det at lovfæste arbejdsgiverens og driftsherrens ansvar for at sikre de nødvendige sproglige kompetencer hos personalet.

Lovforslaget indeholder derudover tilpasninger af gældende ret med henblik på at realisere indfødsretsaftalen, der er indgået mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti den 29. juni 2018, hvori det blev aftalt at styrke de lægefaglige diagnoser i forbindelse med behandlingen af ansøgninger om naturalisation.

Herudover gennemføres med lovforslaget en forenkling af proceduren for anmeldelse af virksomhedsansvarlige læger og tandlæger samt tilpasninger af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2019.
Partiernes ordførere
Karin Gaardsted (S), Liselott Blixt (DF), Jane Heitmann (V), Peder Hvelplund (EL), Pernille Schnoor (ALT), Mette Abildgaard (KF), Lotte Rod (RV) og Kirsten Normann Andersen (SF)