Luk

Luk
Luk

Luk

B 147 Forslag til folketingsbeslutning om at indføre forbud mod bilreklamer og krav til bilreklamer.

Samling: 2021-22
Status: Beretning afgivet
Der ønskes indført et forbud mod bilreklamer og krav til bilreklamer. Forslagsstillerne ønsker, at bilreklamer fremover indeholder opfordringer til at prioritere at gå eller cykle ved kortere ture, at benytte offentlig transport på daglig basis og at bruge samkørsel.

I reklamer for biler, der forbruger fossile brændsler, skal det oplyses, at kørsel med denne type bil er klimaskadeligt. Desuden ønskes en udvidelse af de eksisterende krav om oplysning om brændstofforbrug og CO2-emission med krav om samlet årlig CO2-udledning ved brug af bil.

Ydermere foreslås det at pålægge regeringen at indføre forbud mod at reklamere for biler med en udledning på over 123 g CO2 pr. kørt km, hvilket ifølge forslagsstillerne skal nedsættes til 100 g CO2 pr. kørt km i 2025 og til 95 g CO2 pr. kørt km i 2028.

Udvalget afgav den 7. juni 2022 en beretning over forslaget med politiske bemærkninger fra hhv. et flertal i udvalget bestående af S, RV, SF, EL og FG, og fra et mindretal i udvalget bestående af V, KF, DF, Hans Kristian Skibby (UFG) og Lise Bech (UFG). Både flertallet og mindretallet bemærker, at de støtter arbejdet med grøn omstilling af transportsektoren, og de noterer sig, at der allerede er en række initiativer i gang i relation til kollektiv transport samt konstaterer, at det gennem oplysning og via reklamer og energimærkning for fossildrevne biler kan være muligt at gøre forbrugere opmærksom på bl.a. klimaaftryk.

Flertallet og mindretallet har forskellige tilgange til, på hvilken måde ministeren skal undersøge mulighederne for at udvide de nugældende danske krav til reklamer for personbiler.
Partiernes ordførere
Thomas Jensen (S), Marie Bjerre (V), Rasmus Helveg Petersen (RV), Henning Hyllested (EL), Niels Flemming Hansen (KF), Henning Hyllested (EL), Alex Ahrendtsen (DF), Mette Thiesen (NB) og Ole Birk Olesen (LA)