Luk

Luk
Luk

Luk

L 129 Forslag til lov om ændring af lov om kemikalier.

(Begrænsning i eller forbud mod anvendelse af plantebeskyttelsesmidler på befæstede eller stærkt permeable arealer).

Af: Miljøminister Lea Wermelin (S)
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet
Formålet med lovforslaget er at følge op på regeringens aftale med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten af 14. september 2021 om miljøinitiativer i grønne byer og en hovedstad i udvikling.

Ifølge aftalen skal der bl.a. sikres hjemmel til at indføre et forbud mod sprøjtning med visse midler på en række offentlige og private arealer, herunder veje, grus, stier, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser. Forslaget bemyndiger bl.a. miljøministeren til at regulere anvendelsen af visse plantebeskyttelsesmidler og til at fastsætte regler om, at tidligere udstedte godkendelser ikke længere gælder.

Det er hensigten at forbyde brug af plantebeskyttelsesmidler på befæstede eller stærkt permeable arealer, hvis plantebeskyttelsesmidlernes aktivstoffer ikke er letnedbrydelige. Det skal medvirke til at reducere risikoen for, at der sker udvaskning af rester af plantebeskyttelsesmidler med ikkeletnedbrydelige aktivstoffer til vandmiljøet inkl. grundvandet.
Forslaget blev vedtaget. For stemte 58 (S, SF, RV, EL, FG og ALT), imod stemte 47 (V, KF, DF, NB, LA, Karina Adsbøl (UFG), Lise Bech (UFG) og Marie Krarup (UFG)), hverken for eller imod stemte 0.
Partiernes ordførere
Kasper Roug (S), Erling Bonnesen (V), Dennis Flydtkjær (DF), Carl Valentin (SF), Zenia Stampe (RV), Mona Juul (KF), Søren Egge Rasmussen (EL) og Mette Thiesen (NB)