Luk

Luk
Luk

Luk

L 138 Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi.

(Justering af rammer for etablering af vedvarende energi-anlæg på havet uden for udbud og udvidelse af VE-ordningerne til at omfatte solcelleanlæg på havet og visse solcelleanlæg på søer m.v.).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S)
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet
Formålet med lovforslaget er at styrke den kommunale opbakning til mindre kystnære vedvarende energianlæg, understøtte effektiv statslig planlægning i forhold til havarealet og elnettet og sikre teknologineutralitet for vedvarende energianlæg på havet, så nye teknologier kan testes og etableres under åben dør-ordningen.

Med forslaget ændres den kommunale indsigelsesret til en kommunal vetoret, så kommuner med en kyststrækning op til 15 km fra et ansøgt område vil kunne nedlægge veto mod, at der meddeles forundersøgelsestilladelse til et område med henblik på udnyttelse af energi. Herudover foreslås det, at etablering af vedvarende energianlæg på havet uden for udbud (den såkaldte åben dør-ordning) afgrænses til områder op til 15 km fra kysten, så alle fremtidige projekter vil være omfattet af den kommunale vetoret.

Det foreslås desuden, at der sikres klare rammer for, at klima-, energi- og forsyningsministeren kan give afslag til projekter i områder, der ikke ud fra samfundsmæssige, planlægningsmæssige eller miljømæssige hensyn er relevante at gennemføre.

Det foreslås endvidere, at åben dør-ordningen udvides, så den bliver teknologineutral, hvilket betyder, at VE-ordningerne, der kompenserer berørte lokalsamfund og borgere, konsekvensrettes, så de også omfatter nye teknologier som f.eks. solcelleanlæg på havet.

Endelig foreslås det, at solcelleanlæg på havet og visse solcelleanlæg på søer bliver omfattet af værditabsordningen, salgsoptionsordningen, VE-bonusordningen og grøn pulje, der har til hensigt at fremme udbygningen af vindmøller, solcelleanlæg, bølgekraftanlæg og vandkraftværker.

Loven træder i kraft den 1. juli 2022.
Forslaget blev vedtaget. For stemte 100 (S, V, SF, RV, EL, KF, DF, NB, LA, Hans Kristian Skibby (UFG), Karina Adsbøl (UFG), Lise Bech (UFG), Naser Khader (UFG) og Orla Østerby (UFG)), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.
Partiernes ordførere
Anne Paulin (S), Carsten Kissmeyer (V), Signe Munk (SF), Rasmus Helveg Petersen (RV), Katarina Ammitzbøll (KF), Søren Egge Rasmussen (EL), Dennis Flydtkjær (DF), Peter Seier Christensen (NB) og Ole Birk Olesen (LA)