Luk

Luk
Luk

Luk

B 122 Forslag til folketingsbeslutning om at sikre virksomheders retssikkerhed ved en fremtidig epidemi.

Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Det foreslås i beslutningsforslaget, at Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af 2023 at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om at (gen)etablere og sikre virksomheders retssikkerhed ved en fremtidig epidemi.

Forslaget skal ses på baggrund af, at virksomheder før coronapandemien havde krav på erstatning fra det offentlige, hvis de blev påført et tab som følge af forebyggende foranstaltninger for at hindre udbredelse af smitsomme og andre overførbare sygdomme, jf. § 27 i den daværende epidemilov. Da coronapandemien nødvendiggjorde en række restriktioner i Danmark og en ændring af epidemiloven, blev retskravet i epidemilovens § 27 fjernet.

Covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom, men mange virksomheder lider stadig økonomisk af eftervirkningerne, ligesom virksomhederne ikke ved, hvordan de stilles under en eventuel ny epidemi.

Det foreslås derfor, at regeringen pålægges at indkalde Folketingets partier til forhandlinger med henblik på at sikre virksomhederne en bedre retsstilling for og en forudsigelighed i forhold til erstatning og/eller kompensation til virksomheder ved fremtidige epidemier.