Luk

Luk
Luk

Luk

B 3 Folketingsbeslutning om nedsættelse af et udvalg vedrørende de i 1945-53 virkende parlamentariske kommissioners beretninger.

Samling: 1953-54
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter at de sidste bind af den under 25. oktober 1950 nedsatte parlamentariske kommissions beretning var udsendt (jfr. herom årbog 1952-53, side 580), vedtoges i folketinget følgende beslutning:

„Folketinget beslutter at nedsætte et udvalg på 17 medlemmer til at overveje, hvorvidt beretningerne fra de i årene 1945-53 virkende parlamentariske kommissioner giver grundlag for at rejse rigsretsanklage mod ministre eller andre særligt ansvarlige for deres forhold ved Danmarks besættelse den 9. april 1940 eller i besættelsestiden.

Udvalget afgiver indstilling til folketinget."

Ved fremsættelsen af forslaget til beslutning udtalte Gustav Pedersen (S) som ordfører for forslagsstillerne:

„På forslagsstillernes vegne fremsætter jeg herved forslag til beslutning af folketinget om nedsættelse af et 17 mands udvalg til at undersøge, hvorvidt den parlamentariske kommissions beretninger giver anledning til at rejse rigsretsanklage mod nogen ansvarlig. Grunden til, at der foreslås et særligt udvalg, er den, at udvalget for forretningsordenen ikke finder det rigtigt at påtage sig en opgave, der går så langt ud over dette udvalgs normale funktioner."

Forslaget til beslutning anbefaledes ved 1. behandling af ordførerne for de fire største partier. Oluf Pedersen (DR) kunne også tiltræde det, omend han mente, at folketinget ligeså godt kunne tage en debat om sagen, uden at den i forvejen havde været i udvalg. Aksel Larsen (DK) gav derimod ikke forslaget sin tilslutning. Han udtalte bl. a.: „Når man tænker på, hvad der er gået forud for dette forslags fremsættelse, når man tænker på de 9 lange års undersøgelser i den parlamentariske kommission bag lukkede døre, når man tænker på det bjerg af materiale, der efter 9 års forløb foreligger til bedømmelse, når man ved, hvad meningen med det hele er, når man ved, at der ikke skal ske noget, så fristes man til at bruge et bevinget ord, som i sin tid anvendtes af en kronet monark i en bestemt situation: "Hvortil dog alle disse formaliteter?" Hvorfor vil man fra de herrer forslagsstilleres side have nedsat et sådant udvalg, når man i forvejen præcis ved, hvilken indstilling dette udvalg vil komme med, og hvad der vil ske med denne indstilling her i tinget?"

Ved den afsluttende behandling vedtoges forslaget enstemmigt, idet kommunisterne afholdt sig fra at stemme.

Det folketingsudvalg, som nedsattes i henhold til beslutningen, fik følgende sammensætning: Poul Hansen (Kalundborg) [formand], Ditlevsen, Urban Hansen, Per Hækkerup, Carl P. Jensen, Kolbjørn, Mørk, Edel Saunte, Henry Christensen, N. Chr. Christensen, Gideon, Kr. Juul, Lorentzen [næstformand], Tesdorpf, Poul Møller, Thestrup og Skytte.

Udvalget nåede ikke til ende med sit arbejde inden folketingsårets slutning.
Partiernes ordførere
Gustav Pedersen (S), Marius Buhl (V), E. Tesdorph (KF), Karl Skytte (RV), Aksel Larsen (DKP) og Oluf Pedersen (DR)