Luk

Luk
Luk

Luk

L 53 Lov om ophævelse af lov nr. 79 af 19. marts 1930, jfr. lov nr. 91 af 31. marts 1936 og lov nr. 524 af 22. december 1947, om oprettelse af et fiskeriråd.

Af: Fiskeriminister Chr. Christiansen (S)
Samling: 1953-54
Status: Stadfæstet
Lov nr. 325 af 10-12-1953
Ved loven ophæves det i 1930 oprettede fiskeriråd fra 31. marts 1954 at regne.

Som begrundelse herfor anføres i bemærkningerne til det af fiskeriministeren fremsatte lovforslag:

„Fiskerirådet blev oprettet ved lov nr. 79 af 19. marts 1930 med det formål at følge udviklingen af dansk fiskeri og afsætningen af fisk og fiskeprodukter, at overveje og fremsætte forslag til foranstaltninger, der skønnes påkrævede eller nyttebringende for fiskerierhvervets trivsel og udvikling, herunder også at, søge erhvervets konkurrenceevne styrket og afsætningen af erhvervets produkter i ind- og udland fremmet.

Som grundlag for udarbejdelsen af forslaget til denne lov var benyttet et udkast udarbejdet af det i 1929 nedsatte, såkaldte „markedsudvalg", i hvis rapport I var fremsat tanken om oprettelse af et fiskeriråd med fornævnte opgaver.

I sin indstilling om oprettelse af et fiskeriråd understregede markedsudvalget, at det var tænkt som et midlertidigt organ, der skulle virke i en overgangsperiode, idet markedsudvalget kun anså fiskerirådet, for hvilket fiskeridirektøren (nu departementschefen i fiskeriministeriet) skulle være formand, for en foranstaltning, der var nødvendig, indtil fiskerierhvervet selv havde udbygget sine organisationer således, at disse gennem et fællesorgan kunne påtage sig de opgaver, som på daværende tidspunkt foresloges tillagt fiskerirådet.

I de forløbne år har fiskerirådet udført et anerkendelsesværdigt arbejde, ikke mindst under de for fiskeriet særdeles besværlige år forud for sidste verdenskrig, hvor særlig eksportforholdene som følge af kontingenteringer m. v. gav anledning til vanskeligheder.

Under krigen og i de derefter følgende år har rådets virksomhed imidlertid været af stærkt begrænset omfang. Dette^ skyldes, at erhvervets organisationer efterhånden er blevet så stærkt, udbygget, at det naturlige grundlag for fiskerirådets virksomhed er blevet væsentligt indskrænket. Då fiskerierhvervets hovedorganisationer nu endda har ment selv at burde etablere en erhvervsrepræsentation, der kan påtage sig at varetage hele erhvervets interesser overfor lovgivningsmagten og administrationen samt at stå som koordinerende organ ved udarbejdelsen af sådanne forslag af fælles interesse, som erhvervet måtte finde rimeligt at fremsætte til forbedring af erhvervets forhold, er forudsætningerne for fiskerirådets videre virksomhed herefter helt bortfaldet, hvorfor loven foreslås ophævet fra og med udgangen af finansåret 1953-54, til hvilket tidspunkt man må påregne, at erhvervets egen fællesrepræsentation er oprettet."

Lovforslaget blev tiltrådt af alle partier og vedtaget enstemmigt i folketinget.
Partiernes ordførere
Johs. E. Larsen (S), K. Damsgaard (V), Hans Baagø-Hansen (KF), Oluf Steen (RV), L. Lynnerup Nielsen (DKP) og Søren Olesen (DR)