Luk

Luk
Luk

Luk

L 39 Lov om ændring af lov om bekæmpelse af smitsomme sygdomme hos bier og om foranstaltninger til biavlens fremme.

Af: Landbrugsminister Jens Smørum (S)
Samling: 1954-55
Status: Stadfæstet
Lov nr. 93 af 31-03-1955
Loven, der ændrer lov nr. 215 af 12. april 1949 om bekæmpelse af smitsommme sygdomme hos bier og om foranstaltninger til biavlens fremme som affattet ved lov nr. 110 af 13. april 1954 om ændring af nævnte lov (årbog 1953—54, side 179), jfr. lovbekendtgørelse nr. 127 af 13. april 1954, tilsigter at forebygge udbredelse af smitsomme bisygdomme fra uddøde bifamilier, som af ejerne er efterladt i urensede bistader på en sådan måde, at de frembyder smittefare for omegnens bier.

Med henblik herpå er der efter forslag af statens bisygdomsnævn givet den nævnte lovs §§ 5 og 6 nogle tilføjelser, hvorved det pålægges de autoriserede tilsynsmænd eller bisygdomsinspektører straks for ejerens regning at rense uddøde bistader og tilintetgøre smittefarlige tavler, når sådanne stader findes at henstå i strid med bestemmelserne i lovens § 8, nr. 3. Endvidere fastslås den private biavlers betalingspligt i sådanne tilfælde.

Samtidig ophæves den bestemmelse i lov nr. 215 af 12. april 1949 § 8, nr. 6, som blev indføjet ved lov nr. 110 af 13. april 1954 om forbud mod indførsel af udenlandsk bi honning i blik-, pap- eller træemballage, idet det har vist sig, at denne bestemmelse kunne påføre importørerne visse vanskeligheder, da der ikke dertil var knyttet nogen dispensationsadgang. I stedet for er der til § 14 som nyt stk. 2 føjet følgende bestemmelse:

„Landbrugsministeren bemyndiges til at fastsætte nærmere bestemmelser om sterilisering af genanvendelig og tilintetgørelse af ikke-genanvendelig emballage, hvori udenlandsk bihonning indføres her til landet, om godkendelse af emballage til brug ved udenlandsk honnings salg eller udlevering her i landet og om kontrol med sådanne forskrifters overholdelse."

Bestemmelsen, der er fundet påkrævet på grund af, at der ikke kan skaffes vished for, at den importerede honning er fri for smittekim, tilsigter gennemførelse af en ordning, hvorved undgås, at bier kan få adgang til udenlandsk honning eller rester af sådan honning i de værdiløse former for emballage, som må forventes at havne på lossepladserne. Værdiløs udenlandsk emballage bør derfor tilintetgøres og genanvendelig emballage steriliseres. Kun emballage, som kan påregnes renset til genanvendelse i husholdningerne, bør godkendes til brug ved salg af udenlandsk bihonning.

Lovforslaget fik ved 1. behandling principiel tilslutning fra samtlige ordførere og vedtoges ved 3. behandling uændret og enstemmigt.

Loven trådte i kraft den 1. april 1955.
Partiernes ordførere
Chr. Thomsen (S), J. E. Foged (V), Gertie Wandel (KF), Jacob Kirkegaard (RV) og Søren Olesen (DR)