Luk

Luk
Luk

Luk

F 2 Vil ministeren begrunde, hvorfor de husholdningsorganisationer og husmoderforeninger, der i sin tid var førende ved opbygningen af husholdningsrådet, ikke er repræsenteret i det udvalg, der af ministeren har fået til opgave at forhandle om en omorganisation af statens husholdningsråd?

Til: Indenrigsminister Søren Olesen (DR)
Samling: 1957-58
Status: Foretaget
Som begrundelse for forespørgslen udtalte ordføreren for forespørgerne, Heick (V), bl. a.:

„I husmoderkredse landet over er der opstået bekymring og uro over, at den højtærede indenrigsminister har nedsat et udvalg, der har fået til opgave at forhandle om forslag til en omorganisation af statens husholdningsråd, men ikke i udvalget medtaget repræsentanter for de husholdningsorganisationer og husmoderforeninger, som i sin tid var initiativtagere til oprettelse af statens husholdningsråd, og som endnu i dag er de egentlige talerør for hovedparten af husmødre i dette land. Bekymringerne forstærkes selvfølgelig derved, at den minister, hvorunder statens husholdningsråd sorterer, har så liden forståelse for det arbejde, som udføres her, at han, inden han blev minister, sammen med sit parti for kort tid siden fremsatte lovforslag om intet mindre end at nedlægge husholdningsrådet.

Meget har imidlertid forandret sig siden da, og ingen mistænker i dag ministeren for, at han nu under ansvarets tynge skal gå med tilsvarende tanker. Ængstelsen skyldes helt andre ting, nemlig at den minister, som kunne stille ovennævnte forslag, sikkert ikke indser værdien af den nære tilknytning mellem statens husholdningsråd og hjemmene, og denne ængstelse fik ny næring ved den mærkelige udtalelse til pressen, som den højtærede minister fremkom med; jeg tænker her på udtalelsen til dagbladet Politiken af 10. oktober d. å. Heri begrundede ministeren sit skridt med, at husholdningsrådet jo er statens og ikke foreningernes."

I sin svartale fremsatte indenrigsministeren en redegørelse, hvoraf gengives:

„Udvalgets sammensætning har jeg nøje overvejet. Jeg for mit vedkommende lægger vægt på, at et udvalg ikke bliver for stort, ikke bliver større end strengt nødvendigt. Er det for stort, vil det være til skade for arbejdets effektivitet og tempo. Foruden de af forvaltningsnævnets sekretariat foreslåede repræsentanter: fra indenrigsministeriet, husholdningsrådet, sundhedsstyrelsen og forvaltningsnævnets sekretariat, fandt vi det i ministeriet dog påkrævet at medtage et medlem udpeget af Danske Husmødres Forbrugerråd. Det har nemlig i praksis vist sig, at selv om Forbrugerrådet og husholdningsrådet i deres virksomhed nok i nogen grad har forskelligt sigte, arbejder de to institutioner på mange felter med de samme spørgsmål og på samme plan. Det er derfor efter min mening nødvendigt, at der så vidt muligt finder en klar og praktisk afgrænsning sted. Men derudover fandt jeg ikke anledning til at forøge repræsentationen ud over de af forvaltningsnævnets sekretariat foreslåede rammer.

Vel forelå der, forinden udvalget blev nedsat, henvendelse om repræsentation fra tre af de syv husholdningsorganisationer, der er repræsenteret i husholdningsrådet, nemlig De samvirkende danske Husholdningsforeninger, De samvirkende danske Husmandsforeninger og De samvirkende danske Landboforeninger. Det gav mig naturligvis anledning til at overveje spørgsmålet på ny. Disse organisationer er som sagt alle repræsenteret i husholdningsrådet, som selv har udpeget sine repræsentanter; rådet kunne jo have udpeget i hvert fald en af organisationsrepræsentanterne til at indtræde i udvalget. Det har rådet ikke gjort; hvorfor ved jeg ikke, men det har jeg i hvert fald været uden indflydelse på. Det må derfor siges, at husholdningsorganisationerne er repræsenteret i udvalget ved de af dem selv valgte repræsentanter, og gennem dem har organisationerne en naturlig adgang til at gøre deres synspunkter gældende. Skulle man medtage de tre nævnte organisationer, måtte man efter min mening også medtage andre organisationer, der ved loven af 1948 blev repræsenteret i husholdningsrådet."

I den videre debat deltog også Viola Nørløv (S), Erna Sørensen (KF), Aage Fogh (RV) og Petra Petersen (DK). På forespørgernes vegne stillede Heick følgende forslag om overgang til næste sag på dagsordenen:

„Idet folketinget opfordrer indenrigsministeren til at give hver af de i statens husholdningsråd repræsenterede organisationer adgang til at udpege mindst et medlem hver til det af ministeren nedsatte udvalg, der har til opgave at komme med forslag til omorganisering af statens husholdningsråd,

går tinget over til næste sag på dagsordenen."

Efter forhandlingernes slutning forkastedes dette forslag med
64 stemmer (regeringspartierne) mod 60 (V, KF og DK).
Partiernes ordførere
Fr. Heick (V)