Luk

Luk
Luk

Luk

L 69 Lov om ændring i lov om Grønlands landsråd og kommunalbestyrelser m. v.

Af: Minister for Grønland Mikael Gam (UFG)
Samling: 1960-61 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 106 af 26-04-1961
I lov nr. 271 af 27. maj 1950 om Grønlands landsråd og kommunalbestyrelser m. v., jfr. lovbekendtgørelse nr. 107 af 21. marts 1959, fastsættes det maksimale medlemstal i Grønlands landsråd til 14, idet antallet herindenfor bestemmes ved kgl. anordning. Man havde, da loven blev givet, herved ønsket at skabe mulighed for på et passende tidspunkt at kunne give Nord- og Østgrønland repræsentation i landsrådet, idet Vestgrønland forudsattes opdelt i 11 valgkredse.

Imidlertid medførte forskellige forhold, at Vestgrønland opdeltes i 13 valgkredse, uden at man dog samtidig forhøjede lovens maksimale medlemstal. I de seneste år har landsrådet henstillet, at der skabes mulighed for repræsentation for Nord- og Østgrønland, så snart ønske herom klart foreligger fra befolkningerne. Det er nu tilfældet for så vidt angår Thule og Scoresbysund, idet distriktsrådene her har vedtaget at anbefale en sådan repræsentation. Angmagssaliks stilling til spørgsmålet er endnu uklar.

For allerede nu at tilvejebringe det fornødne lovgrundlag for en repræsentation for samtlige 3 distrikter forhøjes ifølge loven det maksimale medlemstal fra 14 til 16.

Lovforslaget fik tilslutning fra alle sider. Det underkastedes en kort udvalgsbehandling og vedtoges enstemmigt.
Partiernes ordførere
Wilhelm Dupont (S), Helga Pedersen (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Holger Vivike (SF), Aage Fogh (RV) og Arne Bertelsen (U)