Luk

Luk
Luk

Luk

L 73 Lov om en folkeafstemning i Grønland vedrørende valgretsalderen til folketinget.

Af: Minister for Grønland Mikael Gam (UFG)
Samling: 1960-61 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 122 af 03-05-1961
Loven står i forbindelse med lov om ændring af valgretsalderen til folketinget og lov om ændring i lov om folketingsvalg i Grønland. Ifølge sidstnævnte lov skulle der også afholdes folkeafstemning i Grønland om ændring af valgretsalderen til folketinget.

Grundlovens § 42, stk. 8, bestemmer, at regler om folkeafstemning i Grønland skal fastsættes ved lov, og den foreliggende lov indeholder sådanne regler om fremgangsmåden ved folkeafstemningen om valgretsalderens fastsættelse. Når loven ikke indeholder generelle regler, men kun de bestemmelser, som skal finde anvendelse ved denne folkeafstemning, skyldes det først og fremmest bestemmelsen i lov nr. 271 af 27. maj 1950 om Grønlands landsråd og kommunalbestyrelser m. v. (jfr. lovbekendtgørelse nr. 107 af 21. marts 1959) § 7, hvorefter alle regeringsforslag til love indeholdende bestemmelser, der udelukkende vedrører Grønland, forinden de forelægges folketinget, skal forelægges landsrådet til betænkning. Det bestemmes videre i nævnte »lovs § 7, stk. 2, pkt. 3, at har den foran omtalte forelæggelse på grund af tvingende omstændigheder ikke kunnet finde sted, skal loven snarest tilstilles landsrådet til udtalelse.

Det var ikke muligt at forelægge landsrådet lovforslaget til betænkning forinden fremsættelsen i folketinget, og det ville være uheldigt at fastsætte generelle regler om afholdelse af folkeafstemninger uden forudgående forelæggelse for landsrådet. Hertil kom, at gennemførelse af folkeafstemninger i Grønland på grund af de klimatiske og geografiske forhold i forbindelse med den omstændighed, at afstemningsdagen i hvert fald ikke kunne lægges senere end i Danmark i øvrigt, er forbundet med særlige tekniske vanskeligheder. Såvel Grønlands landsråd som ministeriet vil ved den valgte fremgangsmåde kunne høste erfaringer, som kan komme til nytte, når man eventuelt senere skal udarbejde forslag til generelle regler om folkeafstemning.

Om lovforslagets indhold bemærkes, at afstemningsdagen fastsættes til samme dag som i de øvrige dele af riget. De for valg til folketinget fastsatte bestemmelser finder i stor udstrækning tilsvarende anvendelse, idet der dog gives landshøvdingen, som leder afstemningen i Grønland, en vidtgående bemyndigelse til at fravige de almindelige regler.

Lovforslaget fik tilslutning fra alle sider. Det underkastedes en kort udvalgsbehandling og vedtoges enstemmigt.
Partiernes ordførere
Holger Eriksen (S), Harald Nielsen (V), Poul Sørensen (KF), Aksel Larsen (SF), Hilmar Baunsgaard (RV) og Iver Poulsen (U)