Luk

Luk
Luk

Luk

L 124 Lov om statstilskud til private realskoler.

Af: Undervisningsminister K. Helveg Petersen ()
Samling: 1961-62
Status: Stadfæstet
Lov nr. 202 af 16-06-1962
Loven træder i stedet for lov nr. 187 af 5. juni 1959 om statstilskud til private eksamensberettigede realskoler uden for København, Frederiksberg og Gentofte samt — for de private realskoler i København, Frederiksberg og Gentofte — i stedet for lov nr. 188 af 5. juni 1959 om statstilskud til private gymnasieskoler og om statstilskud til private realskoler i København, Frederiksberg og Gentofte. For gymnasieskolernes vedkommende var sidstnævnte lov ophævet ved lov nr. 81 af 25. marts 1961 om statstilskud til private gymnasieskoler.

Herefter foreligger en ny tilskudslov omfattende alle private realskoler såvel i som uden for København, Frederiksberg og Gentofte, men i øvrigt stort set af samme indhold som den hidtidige tilskudslov for de private provinsrealskoler, lov nr. 187 af 5. juni 1959.

Loven er bl. a. nødvendiggjort af, at lov nr. 236 af 10. juni 1960 om fordeling af udgifterne til statsskoler og kommunale gymnasieskoler ophævede den storkøbenhavnske refusionsordning, hvilket medførte, at det hidtidige grundlag for beregning af tilskud til de private gymnasieskoler og til de private realskoler i København, Frederiksberg og Gentofte efter den føromtalte gældende tilskudslov nr. 188 fra 1959 bortfaldt.

Om enkeltheder i loven, hvis bestemmelser som nævnt stort set svarer til de hidtil for de private provinsrealskoler gældende, må henvises til lovteksten.

Tilskudsordningen indebærer, at staten yder et grundtilskud på 4 000 kr. til hver skole og et lærerlønstilskud på 85 pct., forudsat at skolen opfylder en række i loven fastsatte betingelser.

En af disse betingelser er, at skolen månedlig udbetaler løn til sine lærere efter de for folkeskolens lærerpersonale til enhver tid gældende lønsatser. De for købstadskolen gældende lønninger vil være at anvende ved skoler i købstæder, ved skoler i landkommuner, hvor sådanne lønninger er indført for folkeskolen, samt ved andre landskoler, for så vidt disse ønsker at indføre de for købstadskolen gældende lønninger. Ved de øvrige landskoler anvendes de for landsbyskolen gældende lønninger.

Skoler i København, Frederiksberg og Gentofte samt skoler i kommuner, som på deres skoleplaner med ministeriets tilladelse anvender de for Københavns kommunale skolevæsen gældende lønsatser, kan uanset denne bestemmelse oppebære statstilskud, selv om skolen følger de for Københavns kommunale skolevæsen gældende lønsatser.

Mens loven ikke får større økonomiske konsekvenser for provinsrealskolerne bortset fra dem, der benytter sig af adgangen til at anvende københavnerlønninger, bliver tilskuddet for de storkøbenhavnske realskoler væsentlig ringere end hidtil. For at lempe overgangen for disse skoler bemyndiges undervisningsministeren til for finansåret 1960-61 og for de følgende 4 finansår ved hjælp af supplerende tilskud helt eller delvis at afbøde eventuelle forringelser for de enkelte realskoler.

Herudover findes en bestemmelse, hvorefter realskoler, som fremsætter andragende herom, på grundlag af dokumenteret opgørelse af behov kan oppebære et af ministeren nærmere fastsat supplerende tilskud inden for et beløb af 24 000 kr. årligt pr. skole.

Bestemmelsen, der indsattes under behandlingen i folketinget, træder i stedet for den hidtidige tilskudslovs bestemmelse om supplerende tilskud inden for en 5-årig periode til disse små realskoler, som var opretholdt i det oprindelige lovforslag.

Af de øvrige ændringer, som blev foretaget under behandlingen, skal her kun nævnes indføjelsen af en bestemmelse, hvorefter undervisningsministeren bemyndiges til at yde tilskud til 10. klasse knyttet til en privat realskole eller friskole.

Lovforslaget fik fra alle sider i folketinget en velvillig modtagelse, idet det erkendtes, at de private skoler udgør et værdifuldt led i det samlede skolebillede, og at en ajourføring med udviklingen på hele skolens område var naturlig og nødvendig.

Skønt lovforslaget indebar en vis forenkling, udtaltes dog fra mange sider ønsket om en yderligere rationalisering og forenkling af ordningen for disse og andre skoler.

Lovforslaget vedtoges ved tredje behandling enstemmigt.
Partiernes ordførere
Axel Ivan Pedersen (S), Knud Raunkjær (V), Ellen Strange Petersen (KF), O. Mathiasen (SF), Helge Larsen (RV) og Ejnar Bækgaard (U)