Luk

Luk
Luk

Luk

L 84 Lov om ændringer i statsbaneloven.

Af: Minister for offentlige arbejder Kai Lindberg (S)
Samling: 1961-62
Status: Stadfæstet
Lov nr. 355 af 15-12-1961
Ved loven gennemførtes visse forhøjelser af statsbanernes takster.

For personbefordringens vedkommende foretoges en forhøjelse af de almindelige billetpriser med 10 pct., mens priserne for månedskort, 15 dages kort og 8 dages kort til rejser mellem samtlige stationer forhøjedes med 15 pct.

Samtidig foretoges visse forhøjelser af maksimumstaksterne for banepakker, stykgods og vognladningsgods, og de særlige bestemmelser om takster for befordring af levende dyr bortfaldt, så at fragten i disse tilfælde fremtidig vil være at beregne efter de almindelige godstakster.

Endelig bortfaldt den hidtidige bestemmelse i lovens § 12 om fribefordring af torvegods til nærmeste købstad.

Lovforslaget, der havde til formål at medvirke til en almindelig forbedring af den statsfinansielle stilling, fremsattes i forbindelse med forslag til lov om ændringer i postloven (se nedenfor under nr. 90) og de af finansministeren fremsatte forslag til lov om ændring i lov om afgift af spiritus, vin og øl (se ovenfor under nr. 10) og forslag til lov om forhøjelse af tillægsafgiften af benzin (se ovenfor under nr. 14). Om forslagets nærmere begrundelse udtalte ministeren for offentlige arbejder ved fremsættelsen bl. a. følgende:

„En sådan forhøjelse er nødvendiggjort af de i foråret indtrufne stigninger i lønningerne og af de gennemførte arbejdstidsforkortelser for statens tjenestemænd m. v., idet der herved må regnes med at være påført statsbanerne en merudgift på ca. 65 mill. kr. årlig. Det driftsoverskud på 29 mill. kr., der fremkom i driftsåret 1960-61, må herefter — uanset udgiftsbesparelser ved fortsatte rationaliseringsforanstaltninger — påregnes, hvis der ikke gennemføres takstforhøjelser, at blive forvandlet til et ganske betydeligt driftsunderskud."

Merindtægterne ved lovforslagets gennemførelse blev ved fremsættelsen anslået til omkring 40 mill. kr., men dette skøn må dog reduceres lidt som følge af, at ministeren under sagens behandling gav tilsagn om at begrænse forhøjelsen af prisen for måneds- og ugekort mellem bestemte stationer til 15 pet. i stedet for 20 pet. som oprindelig påtænkt, ligesom han gav afkald på at forhøje priserne for overførsel af lastautomobiler på overfarterne.

Lovforslaget gennemførtes med støtte fra samtlige partier med undtagelse af socialistisk folkeparti, der gav udtryk for den opfattelse, at prisen for måneds- og ugekort ikke burde forhøjes mere end svarende til forhøjelsen for de almindelige billetpriser.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 136 stemmer mod 10 (SF).
Partiernes ordførere
Poul Nilsson (S), Gustav Holmberg (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Helge Larsen (RV), Anders Storgaard (SF) og Iver Poulsen (U)