Luk

Luk
Luk

Luk

B 12 Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en afrustningskommission.

Samling: 1962-63
Status: Bortfaldet
Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

Folketinget anmoder regeringen om at nedsætte en kommission til forberedelse af afrustning af Danmark. Det skal herunder være kommissionens opgave

at undersøge tilrettelæggelsen af de nødvendige civile bevogtningsopgaver m. v., der hidtil har været varetaget af militæret,

at undersøge mulighederne for frivillig opstilling og oplæring af bevogtningsstyrker, der kan stilles til FNs rådighed,

at undersøge mulighederne for det militære personels indpasning i det civile arbejdsmarked og for de militære anlægs fremtidige anvendelse,

at undersøge afrustningens konsekvenser for Danmarks økonomi i almindelighed og

at udarbejde forslag til de fornødne ændringer af forsvars- lovene.

Kommissionen skal afgive betænkning til regering og folketing.

Som ordfører for forslagsstillerne anbefalede O. Mathiasen (SF) forslaget til den hurtigst mulige behandling. Om dets baggrund og formål udtalte han bl. a.:

„Folketingets flertal har hidtil imod vore stemmer vedtaget alle bevillinger til forsvaret, ligesom det har truffet beslutninger med militære og bevillingsmæssige konsekvenser, blandt andet beslutningen om oprettelse af den dansk-tyske såkaldte enhedskommando. Men nogen alvorlig overvejelse eller undersøgelse af, om det alt sammen er nogen nytte til, eller om det ikke tværtimod vil virke mere skadeligt, har man ikke foretaget, og det er heller ikke blevet undersøgt, om Danmarks økonomi fortsat kan tåle så store årlige bevillinger til uproduktive formål.

Vort forslag går som sagt ud på, at en sådan undersøgelse skal foretages. Vi foreslår nedsat en hurtigt arbejdende kommission, som skal undersøge, hvorledes en afrustning af Danmark kan gennemføres. Herunder må det overvejes, hvorledes der sikres fornuftig beskæftigelse for værnenes mandskab, som bliver frigjort, menige som befalingsmænd, hvorledes der skal forholdes med den militære udrustning af forskellig slags, hvad kaserner og andre militære etablissementer såvel som de meget store arealer, militæret nu lægger beslag på til øvelsesterræner, flyvepladser o. s. v., kan anvendes til.

Forslaget mødte ikke tilslutning hos udenrigsministeren, der ved 1. behandling gjorde gældende, at ordføreren for forslagsstillerne helt havde underkendt alvoren i forslaget, underkendt forudsætningerne for, at nedrustning kunne gennemføres, og havde vist sig ikke at have kendskab til det meget store arbejde, der i alle årene efter krigen og også i mellemkrigstiden har været udført med nedrustning for øje. Forslaget forekom derfor ministeren „så slet under - bygget, som noget kan være" — en opfattelse, som nærmere begrundedes.

Foruden udenrigsministeren havde ved 1. behandling kun Aksel Larsen (SF) ordet.

Efter at forslaget uden afstemning var overgået til 2. (sidste) behandling, henvistes det på forslag af Søgaard (S) til et udvalg på 17 medlemmer. Dette afgav ikke betænkning.
Partiernes ordførere
Aksel Larsen (SF)