Luk

Luk
Luk

Luk

L 116 Lov om ændring i lov om oprettelse af et pædagogisk institut.

Af: Undervisningsminister K. Helveg Petersen ()
Samling: 1962-63
Status: Stadfæstet
Lov nr. 188 af 22-05-1963
Lov nr. 221 af 11. juni 1954 om oprettelse af et pædagogisk institut skulle ifølge sin § 9 forelægges folketinget til revision i folketingsåret 1958-59. Ved lov nr. 88 af 21. marts 1959 blev denne frist udskudt indtil folketingsåret 1962-63.

Ved fremsættelsen af forslaget til den heromhandlede lov gjorde undervisningsministeren gældende, at instituttet gennem sin virksomhed i de 8 år, hvori det har eksisteret, har bekræftet sin nødvendighed, og at det — ikke mindst i en periode som den nuværende, hvor hele det danske undervisningssystem gennemgår afgørende ændringer — er af den største vigtighed at råde over et pædagogisk institut.

Den væsentligste ændring, der gennemføres ved loven, er en smidigere og dermed mere varig formulering af bestemmelsen i lovens § 3 om det faglige råds sammensætning og opgaver. Der er samtidig optaget en udtrykkelig bestemmelse om, at rådet beskikkes af undervisningsministeren.

Paragraffen, der på enkelte punkter ændredes under behandlingen i folketinget, fik i sin endelige form følgende ordlyd:

„§ 3. Instituttet ledes af en direktør og et fagligt råd. Direktøren har den daglige administrative og faglige ledelse af instituttet.

Det faglige råd består af instituttets direktør, der er rådets formand, og lederne af instituttets afdelinger. Endvidere beskikker undervisningsministeren som medlemmer af rådet

1) 5 professorer eller andre universitetslærere, fortrinsvis inden for fagene teoretisk pædagogik og teoretisk og anvendt psykologi,

2) 1 professor eller en anden universitetslærer i psykiatri,

3) 1 universitetslærer med speciale i psykologisk statistik,

4) 1 professor eller en anden lærer ved Danmarks lærerhøjskole, fortrinsvis inden for fagene metodik og didaktik,

5) 1 skolehygiejniker og

6) 1 medlem af det i § 4 nævnte repræsentantskab.

De i stk. 3, nr. 1-3, nævnte medlemmer beskikkes efter indstilling fra vedkommende fakulteter ved Københavns universitet og Århus universitet, medens de i stk. 3, nr. 4-5, nævnte medlemmer beskikkes efter indstilling fra henholdsvis Danmarks lærerhøjskole og sundhedsstyrelsen. Det i stk. 3, nr. 6, nævnte medlem beskikkes efter indstilling fra repræsentantskabet.

Undervisningsministeren kan foretage ændring i rådets sammensætning efter indstilling fra rådet.

Det faglige råd er instituttets højeste myndighed i alle videnskabelige spørgsmål. Det påhviler rådet at godkende instituttets arbejdsplan, at følge udviklingen inden for det pædagogiske og det pædagogisk-psykologiske forskningsområde og at tage initiativ til gennemførelse af forskningsopgaver."

De øvrige ændringer vedrører især forhold, der alene var aktuelle ved instituttets oprettelse. Dette gælder således en ændret affattelse af lovens § 6 om instituttets afdelinger og i nogen grad tillige en ændring af § 2 e) om testmateriale. Den ændrede formulering tilsigter at klargøre, at instituttet selv konstruerer testmateriale, og giver desuden mulighed for en fremtidig ændring af vilkårene for udlevering af materiale. Endelig er der gennemført en mindre ændring i § 4 med henblik på den bedst mulige dækning af interesserede foreninger i instituttets repræsentantskab. Herefter vil også foreninger og institutioner af ikke-pædagogisk art kunne repræsenteres.

Lovforslaget fik en velvillig behandling i folketinget.

De uafhængige kunne dog ikke medvirke til lovforslagets gennemførelse, fordi partiet fandt det rimeligere at søge instituttet sammenlagt med Danmarks lærerhøjskole som en mere økonomisk hensigtsmæssig og rationel ordning.

Også venstres og det konservative folkepartis ordførere fremhævede ved 1. behandling det ønskelige i en snæver koordinering mellem lærerhøjskolen og det pædagogiske institut.

Udvalget modtog fra undervisningsministeren en skrivelse (optrykt som bilag til betænkningen), hvori også dette spørgsmål omtaltes. Der siges herom i den nævnte skrivelse:

„Under henvisning til, at der flere gange i forbindelse med behandlingen af lovforslaget om Danmarks lærerhøjskole har været peget på det hensigtsmæssige i en snæver koordinering mellem Danmarks lærerhøjskole og Danmarks pædagogiske institut, eventuelt etableret gennem nedsættelse af et særligt kontaktudvalg, skal man henlede opmærksomheden på, at der gennem det foreslåede nye medlem af det faglige råd, som repræsenterer Danmarks lærerhøjskole, skabes mulighed for en snæver kontakt de to institutioner imellem. Hvis det herudover skulle vise sig nødvendigt med et kontaktudvalg, vil spørgsmålet herom altid kunne tages under overvejelse."

Skrivelsen blev tiltrådt af hele udvalget.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 118 stemmer mod 6 (Uafh).
Partiernes ordførere
Søren Christian Hougaard (S), Ellen Poulsen (V), Edv. Jensen (KF), Morten Lange (SF), Else-Merete Ross (RV) og Birthe Wetlesen (U)