Luk

Luk
Luk

Luk

L 59 Lov om ændringer i lov om statsstøtte til behandling og pleje af tuberkuløse m. m.

Af: Indenrigsminister Lars P. Jensen (S)
Samling: 1962-63
Status: Stadfæstet
Lov nr. 393 af 19-12-1962
Ved loven foretages en række ændringer i lov nr. 65 af 7. marts 1952 om statsstøtte til behandling og pleje af tuberkuløse m. m. som ændret ved lov nr. 102 af 25. marts 1959.

Disse ændringer går ud på at ophæve tuberkulosestøttelovens tilskudsbestemmelser, for så vidt angår de kommunale tuberkulosesanatorier og tuberkulosehospitaler.

Som begrundelse herfor anføres i bemærkningerne til lovforslaget:

„Ved lov nr. 102 af 25. marts 1959 bestemtes det, at statstilskud i henhold til lov nr. 65 af 7. marts 1952 (tuberkulosestøtteloven) til behandling og pleje af patienter på kommunale tuberkulosesanatorier og -hospitaler samt statstilskud til ambulant pneumothoraxbehandling på disse institutioner kun udbetales med det beløb, hvormed tilskuddet i tilskudsåret overstiger det for samme år beregnede tilskud pr. sygedag eller tilskud til ambulant behandling i henhold til sygehusloven. Denne ændring af tuberkulosestøtteloven gennemførtes i forbindelse med den ved lov nr. 100 af 25. marts 1959 gennemførte ændring af sygehusloven, hvori bl. a. bestemtes, at der fra og med regnskabsåret 1959-60 ydes tilskud til kommunale tuberkulosesanatorier og -hospitaler i henhold til denne lov.

Tilskuddet i henhold til tuberkulosestøtteloven har siden den 1. april 1959 udgjort 18 kr. 50 øre pr. sygedag og 7 kr. pr. ambulant behandling. Det var en forudsætning for den ved loven af 25. marts 1959 foretagne ændring af tuberkulosestøtteloven, at de nævnte tilskudssatser ikke senere skulle søges forhøjet, således at dette tilskud ville bortfalde, dersom sygedagstilskuddet og tilskuddet til ambulante behandlinger i henhold til sygehusloven måtte stige til henholdsvis 18 kr. 50 øre og 7 kr.

Tilskuddet i henhold til sygehusloven er i den forløbne tid steget så meget, at tilskuddet i henhold til tuberkulosestøtteloven til ambulante behandlinger er bortfaldet, ligesom tilskuddet til sygedage er stærkt reduceret; da sygedagstilskuddet i henhold til sygehusloven for regnskabsåret 1961-62 har andraget 16 kr. 80 øre, har tilskuddet i henhold til tuberkulosestøtteloven i dette år udgjort 1 kr. 70 øre, og tilskuddet til sygedage i henhold til tuberkulosestøtteloven ville formentlig bortfalde helt i 1962-63, dersom de nævnte tilskudsbestemmelser også skulle være gældende i dette år.

Ved lov nr. 195 af 14. juni 1962 [årbog 1961-62, side 211] er sygehusloven imidlertid ændret således, at de hidtil gældende regler om tilskudsberegningen efter denne lov, hvorefter omkring halvdelen af det samlede tilskud fordeles i forhold til antallet af sygedage, er erstattet af bestemmelser, hvorefter den andel af det samlede tilskud, der fordeles i forhold til antallet af sygedage, nedsættes til 1/3.

Idet i øvrigt henvises til bemærkningerne til den nævnte lov, bemærkes, at denne ændring af sygehuslovens tilskudsbestemmelser vil medføre, at tilskuddet til kommunale tuberkulosesanatorier og -hospitaler i henhold til tuberkulosestøtteloven, der stod foran sin fuldstændige afvikling, på ny skulle ydes med ikke ubetydelige beløb.

Da ændringen af sygehusloven vil medføre en forøgelse af det samlede tilskud til kommunernes sygehusvæsen, vil dette være stridende mod forudsætningerne for den ved loven af 25. marts 1959 gennemførte ændring af tuberkulosestøtteloven. De særlige tilskudsregler i tuberkulosestøtteloven foreslås derfor for kommunale tuberkulosesanatorier og -hospitaler helt ophævet, og statens tilskud til disse institutioner vil herefter alene blive ydet i henhold til sygehusloven."

Lovforslaget blev i folketinget undergivet en udvalgsbehandling, der ikke resulterede i ændringsforslag. Det vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Niels Mørk (S), P. B. Thisted Knudsen (V), N. Gottschalck-Hansen (KF), J. Skræppenborg-Nielsen (SF), Else-Merete Ross (RV) og Arne Bertelsen (U)