Luk

Luk
Luk

Luk

F 6 Hvad agter regeringen at foretage sig på grundlag af den forventede rapport fra sundhedsstyrelsen om omfanget og karakteren af misbrug af euforiserende stoffer blandt ungdommen i henseende til 1) at øge indsatsen for at forebygge handlen med og brugen af disse stoffer, 2) at forstærke forsorgsarbejdet for unge, der anvender euforiserende stoffer, 3) at søge gennemført skærpet straf af de bag handelen stående bagmænd?

Til: Statsminister Hilmar Baunsgaard (RV)
Samling: 1968-69
Status: Foretaget
Ordføreren for forespørgerne, Tastesen (S), bemærkede, at forespørgslen var stillet allerede den 12. november ud fra den forudsætning, at en debat ville kunne finde sted før jul. Man havde en fornemmelse af, at problemet forstærkedes voldsomt. Materialet var imidlertid først kommet senere, og debatten nu ville sikkert være tiltrængt, da den optog befolkningen meget stærkt.

Statsministeren delte den opfattelse, at det var tiltrængt med en debat. Han nøjedes i sit første indlæg med at henvise til en tidligere kort mundtlig redegørelse, han havde givet tinget, og til 5 skriftlige redegørelser, som tinget havde modtaget fra indenrigsministeren, justitsministeren, socialministeren, undervisningsministeren og udenrigsministeren.

I den efterfølgende debat deltog foruden statsministeren følgende ministre: justitsministeren, socialministeren og undervisningsministeren. Foruden ordføreren for forespørgerne deltog følgende medlemmer i forhandlingerne: Langkilde (KF), Ib Thyregod (V), Else-Merete Ross (RV), Morten Lange (SF), Kjær Rasmussen (VS) og Hanne Reintoft (u. p.) samt Hans Larsen (RV), Kjeld Olesen (S) og Meta Ditzel (RV).

Statsministeren sagde i et senere indlæg bl. a.:

" ..... Jeg vil derfor gerne sige, at i regeringen er vi enige i, at på det grundlag, der eksisterer med dette erfaringsmateriale, så forvirret, så utilfredsstillende det er, ville det være uforsvarligt at gå ind på tanken om at frigive hash. Jeg vil advare meget herimod. Samtidig med at jeg anerkender, at der også er grund til at advare imod overdrevent hysteri, vil jeg også advare imod, at man stræber efter at reagere utilfredsstillende hurtigt. Her er der i allerhøjeste grad behov for et erfaringsmateriale, vi ikke har i dag. "

Under forhandlingerne omtaltes bl. a. det af justitsministeren fremsatte forslag til lov om ændring i borgerlig straffelov. (Narkotikakriminalitet). Se herom side 374.
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Jørgen Langkilde (KF), Ib Germain Thyregod (V), Else-Merete Ross (RV), Hanne Reintoft (UFG), Morten Lange (SF) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)