Luk

Luk
Luk

Luk

L 108 Lov om ændring af lov om udførsel af mælkekonserves m. m.

Af: Landbrugsminister Peter Larsen (V)
Samling: 1969-70
Status: Stadfæstet
Lov nr. 80 af 12-03-1970
Ved loven foretages en ændring i lov nr. 93 af 4. maj 1927 om udførsel af mælkekonserves m. m., som ændret ved lov nr. 213 af 4. juni 1965, idet der tilvejebringes hjemmel for fremstilling i Danmark af særlige modermælkserstatninger, hvori mælkefedtet i et vist omfang er erstattet med vegetabilsk fedtstof.

Om baggrunden for lovforslaget henviste landbrugsministeren i fremsættelsestalen til de senere års ernæringsfysiologiske debat såvel her som i udlandet, der har fremhævet betydningen af, at spædbørn tilføres linolsyre ud over de mængder, der normalt findes i komælk. Videre udtalte ministeren: „Linolsyren kan ikke tilsættes komælken i ren form, men kun gennem tilsætning af en vis mængde vegetabilsk fedtstof. Sådan tilsætning må imidlertid i henhold til den gældende lovgivning om smør og margarine ikke finde sted i danske mejerivirksomheder, herunder de af landbrugsministeriet autoriserede mælkekonservesfabrikker; men da det omhandlede produkt netop typisk vil blive fremstillet på disse fabrikker, har jeg fundet det påkrævet ved nærværende lovforslag at imødekomme et udtalt erhvervsønske om, at der skabes mulighed for fremstilling af produkter af den omhandlede art i Danmark. Den foreslåede hjemmel omfatter kun de autoriserede mælkekonservesfabrikker, idet de interesserede erhvervskredse har oplyst, at de omhandlede produkter ikke i en overskuelig fremtid kan tænkes fremstillet i andre mejerivirksomheder. Det har derfor været naturligt at søge hjemmelen tilvejebragt ved en ændring af loven om udførsel af mælkekonserves m. m." Ministeren tilføjede, at lovforslaget ikke ville medføre øgede udgifter for statskassen, idet de særlige kontroludgifter, som de nye bestemmelser måtte give anledning til, tænkes pålagt de producerende virksomheder.

Lovforslaget fik ved 1. behandling en velvillig modtagelse. Dagmar Andreasen (RV) rettede dog en skarp kritik af danske landbrugsorganisationers manglende dynamik og selve loven, som hun fandt indeholdt bestemmelser, der forhindrede enhver form for produktudvikling. Landbrugsministeren imødegik bemærkningen om, at dansk landbrug ikke skulle være tilstrækkelig minded for produktudvikling, og henviste til, at det i høj grad er sundhedsmyndighederne, der hindrer en udvikling. Problemet var imidlertid under overvejelse, og ministeren håbede, at man en dag måtte finde en løsning, der kunne tilgodese alle interesser.

Lovforslaget gennemførtes uden udvalgsbehandling og vedtoges enstemmigt ved 3. behandling med 116 stemmer.
Partiernes ordførere
Chr. Thomsen (S), Johannes Burgdorf (KF), Søren Jensen (V) og Dagmar Andreasen (RV)