Luk

Luk
Luk

Luk

L 44 Lov om ændring af lov om saltvandsfiskeri.

Af: Fiskeriminister A. C. Normann (RV)
Samling: 1970-71
Status: Stadfæstet
Lov nr. 163 af 28-04-1971
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Henry Møller, Henning Andersen, Burgdorf, Adam Møller [næstformand], Henry Sørensen, Jens Frandsen, Kofoed, Amtoft, Erik Hansen (Ålborg amt), Martin Pedersen [formand], Risgaard Knudsen, Poul Dalsager, Per Hækkerup, Otto Mørch, Axel Ivan Pedersen, Bertel Pedersen og Vivike.

Ved loven, der trådte i kraft den 1. maj 1971, er gennemført følgende ændringer:

1. Der er givet fiskeriministeren lovhjemmel til efter forhandling med fiskeriets hovedorganisationer at fastsætte ordensregler for fiskeriet såvel inden for som uden for fiskeriterritoriet. Ændringen åbner en mere smidig mulighed for ajourføring af mærkningsbestemmelser m.v. end den hidtil værende, hvor lovændring var påkrævet i hvert enkelt tilfælde. Ønskeligheden af en sådan forenkling er umiddelbart motiveret af tilpasningen af de danske regler til de i henhold til konventionen om ordensregler for fiskeriet i Nordatlanten gældende bestemmelser, men også hensynet til ajourføring i overensstemmelse med udviklingen af nye fiskemetoder og fiskerfartøjer har gjort en større smidighed påkrævet.

Da en tilpasning af de danske regler ofte af hensyn til ønskeligheden af ensartede regler også må foretages for geografiske områder, der ikke omfattes af internationale aftaler (konventionen om ordensregler omfatter således kun farvande nord for Sundet og Bælterne), har tilvejebringelsen af en særlig lovhjemmel været nødvendig.

2. Ved afgørelsen af spørgsmålet, om en person er berettiget til deltagelse i lodtrækning om bundgarnspladser, er det en betingelse, at mindst 3/5 af den pågældendes indtægt hidrører fra personlig virksomhed ved fiskeri. Ved denne indtægts beregning skal der fremtidig ikke medtages indtægter ved borgerligt ombud.

3. Der er åbnet mulighed for fiskeriministeren til at pålægge afgift på laksefiskeri. Dens størrelse fastsættes efter forhandling med Dansk Fiskeriforening og Danmarks Havfiskeriforening og skal anvendes til vedligeholdelse og forøgelse af bestanden af laksefisk i danske farvande og vandløb samt i de havområder, hvor danske fiskere driver laksefiskeri. Afgifterne indgår i en særlig fond, "laksefonden". Denne administreres af fiskeriministeren med bistand af et af ministeren nedsat udvalg bestående af 1 repræsentant for fiskeriministeriet, 1 repræsentant for Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser, 2 medlemmer udnævnt af fiskeriministeren efter forhandling med henholdsvis Dansk Fiskeriforening og Danmarks Havfiskeriforening samt 1 medlem udnævnt af fiskeriministeren efter forhandling med Danmarks Sportsfiskerforbund og Ferskvandsfiskeriforeningen for Danmark. Disse bestemmelser er gennemført under hensyn til en kraftig udenlandsk kritik af det danske laksefiskeris omfang.

4. Der er givet visse bestemmelser om fiskernes stemmeret i forbindelse med fastsættelse af vedtægter for fiskeriet i særlige vandområder.

Ved 1. behandling blev lovforslaget positivt modtaget af alle ordførere, men der blev dog peget på muligheder for væsentlige ændringer, således at staten skulle afholde udgiften til udsætningen af lakseyngel, ligesom man påny drøftede spørgsmålet om indførelse af fisketegn for sportsfiskere. Under udvalgsbehandlingen opnåedes der enighed om at fastholde lovforslaget uændret i så henseende, og det blev herefter vedtaget enstemmigt ved 3. behandling med 138 stemmer.
Partiernes ordførere
Jens Risgaard Knudsen (S), Henry Møller (KF), Henry Sørensen (V), Ejnar Amtoft (RV) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)