Luk

Luk
Luk

Luk

L 36 Lov om ændring af myndighedsloven.

(Forældremyndighed over børn uden for ægteskab).

Af: Justitsminister K. Axel Nielsen (S)
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 280 af 07-06-1972
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Ved loven affattes myndighedslovens § 28 således:

„§ 28. Forældremyndigheden over børn uden for ægteskab tilkommer moderen.

Stk. 2. Har moderen givet samtykke til, at barnet adopteres af andre end hendes ægtefælle, kan overøvrigheden efter faderens anmodning tillægge denne forældremyndigheden, såfremt det er foreneligt med barnets tarv, og særlige omstændigheder, herunder navnlig faderens hidtidige forbindelse med barnet, taler derfor.

Stk. 3. Er moderen død, tillægger overøvrigheden faderen forældremyndigheden, såfremt han anmoder derom og det er foreneligt med barnets tarv. Ellers tilkommer forældremyndigheden værgen."

Stk. 1 og 3 svarer til de hidtil gældende regler i § 28. Efter den nye bestemmelse i stk. 2 er det en betingelse for at imødekomme faderens begæring om overførelse af forældremyndigheden, at moderen har givet samtykke til bortadoption, og samtykket må være afgivet efter reglerne i adoptionslovens § 8. Den omstændighed, at moderen har rettet henvendelse til myndighederne om adoptionsspørgsmålet, vil således ikke være tilstrækkelig. Hvis moderen tilbagekalder adoptionssamtykket, fordi hun får at vide, at faderen har fremsat anmodning om overførelse af forældremyndigheden, er betingelsen efter § 28 ikke opfyldt. Overøvrigheden vil imidlertid i medfør af adoptionslovens § 9 kunne se bort fra tilbagekaldelsen, såfremt den under særlig hensyntagen til barnets tarv ikke er rimeligt begrundet, og der vil herefter være hjemmel til at overføre forældremyndigheden til faderen efter § 28.

Loven træder i kraft den 1. oktober 1972 (oprindeligt foreslået 1. juli 1972).

Lovforslaget fremsattes og behandledes sammen med forslag til adoptionslov, se nærmest foregående sag.

Af justitsministerens fremsættelse anføres:

... Et af de spørgsmål, der har været fremme, er som nævnt faderens retsstilling i forhold til et barn uden for ægteskab. En regel herom hører hjemme i myndighedsloven, og spørgsmålet om faderens retsstilling, hvis forældrene lever eller har levet sammen i et ægteskabslignende forhold, behandles i ægteskabsudvalget af 1969. Jeg har imidlertid fundet det rigtigst allerede nu i forbindelse med adop- tionslovsforslaget og i overensstemmelse med de tanker, der lå bag gennemførelsen af myndighedslovens § 27, stk. 2, at styrke faderens retsstilling i tilfælde, hvor moderen tager skridt til bortadoption og dermed har tilkendegivet, at hun ikke selv ønsker at have barnet hos sig. Den foreslåede ændring af myndighedsloven tjener dette formål..."

Lovforslaget fik i folketinget tilslutning fra alle partiers ordførere. Det behandledes som nævnt sammen med forslaget til adoptionslov, hvortil der henvises, og gav ikke anledning til særlige bemærkninger.

Lovforslaget vedtoges enstemmigt ved 3. behandling.
Partiernes ordførere
Lene Bro (S), Hanne Budtz (KF), Nathalie Lind (V), Aage Valbak (RV) og Ruth Olsen (SF)