Luk

Luk
Luk

Luk

L 178 Lov om optagelse af statslån i udlandet.

Af: Økonomi- og budgetminister Per Hækkerup (S)
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 190 af 30-03-1973
Efter 1. behandling henvist til finansudvalget.

Ved loven bemyndiges økonomi- og budgetministeren til at optage lån i udlandet til et samlet beløb af indtil 1.500 mill. kr. i udenlandsk valuta.

Om baggrunden for lovforslaget fremgår af ministerens fremsættelse bl. a.:

"Der er i 1972 sket en væsentlig formindskelse af underskuddet på vare- og tjenestebalancen, og dette i forbindelse med den stedfundne låntagning har medført en forøgelse af valutareserverne. I 1973 vil underskuddet efter foreliggende overslag atter stige bl. a. som følge af voksende investeringer. Også bortset herfra er der fortsat behov for finansiering af store valutaudgifter bl. a. til renter og afdrag på lån i udlandet samt til bistand til udviklingslandene, ligesom det er ønskeligt på ethvert tidspunkt at råde over en valutabeholdning, der giver rimelig sikkerhed i eventuelle situationer med uro på valutamarkederne.

Den kortfristede private bruttogæld til udlandet anslås ved udgangen af 1972 at udgøre omkring 12 milliarder kr., en så betydelig størrelse, at det vil være hensigtsmæssigt at søge at optage langfristede lån i stort set samme omfang som det foregående år. Disse lån bør formentlig fortrinsvis — under hensyn til de mere fordelagtige lånebetingelser, der kan opnås ved det offentliges låneoptagelse — optages som statslån.

Lånebemyndigelsen er i det nu forelagte forslag af praktiske grunde forhøjet fra 1.000 mio kr. til 1.500 mio kr., idet der herved bl. a. opnås en større bevægelsesfrihed ved de ofte meget langvarige låneforhandlinger. Det er dog ikke dermed tanken at forcere låneoptagelserne, som fortsat vil ske under hensyn til de herskende markedsforhold og den samfundsøkonomiske nødvendighed."

Selv om lovforslaget fik tilslutning fra alle partiers ordførere, gav det ved 1. behandling anledning til stærkt kritiske bemærkninger fra såvel Clara Munck (KF) som Damsgaard (V).

Som bilag til den af udvalget afgivne betænkning er optrykt en oversigt over størrelsen af gælden til udlandet og underskuddet på betalingsbalancen de seneste fem år.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling enstemmigt med 156 stemmer.
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), K. Damsgaard (V), Clara Munck (KF), Grethe Philip (RV) og Rolf Lütken (SF)